Кое е най-голямото летище в Европа?

27729
Кое е най-голямото летище в Европа?
Снимка: iStock

В Европа има множество летища, впечатляващи със своите мащаби и размах на дейността си - „Шарл де Гол“ в Париж, „Барахас“ в Мадрид, „Шереметиево“ в Москва, „Сабихи Гьокчен“ в Истанбул, „Схимпхол“ в Амстердам и т. н. Сътресенията в трафика, причинени от коронавируса, предизвикаха сериозни размествания в класациите за превоз на пътници и товари. Но, така или иначе, за най-голямо летище в Европа продължава да се смята лондонското „Хийтроу“ със своя годишен трафик от 80.8 милиона пътници.

Летището започва своята дейност през 1929 г. и сега е второто по пътникооборот в света, като съпровожда около 480 хиляди кацания и излитания в годината. Намира се на 24 км от Лондон, като, включва 5 терминала за пътници и 1 за карго (товари). То обслужва 90 авиокомпании.

Разположението на пистата точно от запад на изток налага самолетите да излитат и кацат непосредствено над Лондон. Има само две писти, и двете асфалтови, с дължина съответно 3902 и 3660 м. По време на работа на летището досега са се разбили 5 самолета, а общият брой на жертвите е 213 души.

„Хийтроу“ свързва Лондон със 170 летища в цял свят. Най-натоварената му дестинация е Ню Йорк с около 3.5 милиона пътници в тази посока. Първоначално „Хийтроу“ имало 6 писти, изградени на 3 двойки под различни ъгли, с пътническия терминал в центъра. Обаче поради нарастващите изисквания за дължина на пистите, днес има само две успоредни писти, разположени в посока изток-запад.

На летище „Хийтроу“ има свещеници от редица религии и деноминации: англикански, католически, шотландски, ислямски, сикхизъм, индуизъм и юдаизъм. Във всеки терминал се намира стая за молитва, освен това има параклис „Свети Георги“, разположен в някогашен подземен бункер близо до старата диспечерска кула за контрол и управление на движението. Англикански служби се провеждат в параклиса във вторник и сряда, а католически и шотландски служби се извършват ежедневно.

Поначало летищните служби са предназначени да обслужват годишно 45 милиона пътници. Тъй като пътническият трафик надхвърли 80 милиона, летището е пренаселено и закъсненията на полети не са нещо необичайно. Това е причината за критиките в последните години – все по-често в туристическите справочници и анкети „Хийтроу“ е класирано като най-лошо обслужваното летище в Европа. Поради тази причина летищната администрация ограничи слотовете на някои авиокомпании, които планираха да започнат работа в Хийтроу или да увеличат броя на полетите. Компанията „България еър“ се обслужва от 4-ти терминал.

В „Хийтроу“ и около него има 17 международни хотела, удобни за тези, които пристигат или заминават рано сутрин или късно през нощта. До там може да се стигне с автобуси на „Heathrow Hotel Hoppa" на транспортната компания National Express. Автобусите тръгват на всеки 10-15 минути всеки ден от терминали 1-3 и на всеки 30 минути от терминал 4 между 06.00 и 23.00 ч.

И един любопитен факт, сякаш взет от криминален екшън: през 2004 година полицията провалила опита на банда от 7 грабители да откраднат 40 милиона паунда в златни кюлчета от един склад на летището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com