Кое е най-старото име на София?

16942
Кое е най-старото име на София?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Вероятно сте чували по-популярните имена, които столицата ни е носела, преди да се нарече София. Средец и Сердика са най-познати сред тях, но най-старото име на София не е нито Средец, нито Сердика. Знаете ли как най-първо се е наричал този град, бил някога тракийско селище?

Най-старото име на София и други стари имена на столицата ни

Далеч назад във времето земите на днешна София са населявани от траките. Племе, наречено серди, се установило покрай Владайска река, привлечено от горещ минерален извор. Софийският квартал "Слатина" бил мястото, където са изградени първите тракийски селища на племето, чието име ще даде и едно от старите имена на София – Сердика от серди. Успоредно със Сердика селището се наричало и Сардика – отново на името на тракийското племе, което някои източници сочат като "сарди", а не като "среди“. Преди да се нарече Сердика обаче, днешната столица на България носела друго име – най-старото име на София – Среднополис, което селището е носело преди новата ера чак до 106 година след н.е., когато след попадането му под управлението и властта на Рим и в чест на императора е наречено Улпия Сердика – „най-блестящия град на сердите“ – име, което градът носи до края на римската епоха. А градът наистина бил блестящ. Отличавал се с бързо развитие, дължащо се до голяма степен и на стратегическото му местоположение – на римския път Via Militaris.

Още: Измама след измама: Впечатляваща проверка за ремонтите в центъра на София

Следващото име, което градът носи по време на Средновековието, е Триадица. То е избрано от императора на Византия. Най-вероятният произход на това име на София е свързан с "Агия Триада", което в превод от гръцки език ще рече "Света Троица".

По време на властването на хан Крум през 809 година София става част от пределите на България – Първото българско царство или т.нар. Дунавска България. Очаквано градът получава и ново име – Средец, чиито произход вече не е гръцки, а славянски. Средец като име се среща официално в евангелие през 1329 година. Това е името, което София е носела през Средните векове, като някои източници сочат, че дори и след Освобождението на България успоредно с името София все още се използвало и името Средец, видно от много книги, издадени и излезнали от печат в първите свободни години на България.

Съвременното име на града – София – срещаме за първи път в писмени извори от 1376 година, а в официален документ – няколко години по-късно – през 1382 г. в златопечатна грамота на цар Иван Шишман. Известно е, както споменахме, че дълго време се използвали и двете имена – градът е наричан и Средец, и София, когато наименованието София постепенно и по естествен път измества Средец и остава до наши дни. Предполага се, че внушителната църква „Света София“ дава името си на града и че именно с нея е свързан произхода му. Името се запазва и след освобождението на България, като на 03.04.1879 г., Първото учредително Народно събрание единодушно избира града за първата столица на свободната българска държава.

Произход на най-старото име на София

Най-старото име на София – Среднополис е с гръцки произход, свързан, подобно на имената, които градът носел по-късно, с племето, което първо го е населвало – сердите. Среднополис в превод означавало "град на сердите". Следващите имена на София също имат гръцки произход, като първото, което не следва тази линия, е Средец – името, което София получава, след като става част от България.

Още: Откъде започва съперничеството между Пловдив и София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са 5-те езикаа на стреса и как да разбереш кой е твоят

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com