Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е по-добре - ежедневен спорт или да ходите на фитнес два пъти седмично?

10 юли 2024, 10:40 часа

В какъв режим е по-добре да тренирате - да го правите всеки ден, малко по малко, или да ходите на фитнес няколко пъти седмично и да давате всичко от себе си?

Всичко е индивидуално

Графикът на тренировки трябва да бъде индивидуален за всеки човек. Зависи колко време сте готови да отделите за спорт, дали мотивацията ви е достатъчна и какви са целите и физическата ви подготовка.

Ползите от ежедневните упражнения

Ако имате време, енергия и желание да превърнете упражненията в ежедневен навик, опитайте да започнете с прости упражнения всяка сутрин преди работа. Дори само 15 минути спортна рутина в продължение на един месец ще ви покаже дали ще издържите за дълго време.

Как да си създадете рутина за ежедневна тренировка?

·         Ще бъдете весели и активни през целия ден.

Проучване на Американска медицинска асоциация показа, че ежедневните упражнения имат положителен ефект върху настроението, управлението на стреса и намаляват риска от хронични заболявания.

·         Ще сте отпочинали и весели.

Ако отдавна мечтаете за здрав, непрекъснат сън, спортувайте. Произвежданите хормони на удоволствието и приятното чувство на умора ще направят съня ви спокоен и дълбок.

·         Ще започнете да ставате стройни и стегнати.

Дори малка, но ежедневна активност, например половин час на ден, също ще даде резултат. Нов здравословен навик ще ускори метаболизма ви, ще изгори излишните мазнини и ще тонизира мускулите, върху които сте работили толкова много.

Ползи от периодичните упражнения

Най-често ежедневните изтощителни тренировки водят или до наранявания, или до хипертонус на мускулите, което е невъзможно да продължите, тоест е необходима почивка.

По-спокойният тренировъчен график има много предимства. Ето някои от тях:

Кои са най-добрите варианти за упражнения и тренировка у дома?

·         Гъвкавост в графика.

Ако имате сложна работа с нередовен график, можете сами да изберете удобни дни и часове за тренировка. По този начин няма да се притеснявате, че ще пропуснете нещо и ще ходите редовно.

·         Съсредоточете се върху различни мускулни групи.

Претоварването и мускулният хипертонус могат да бъдат избегнати, ако натоварването се разпредели правилно. Например, в първия урок ще тренирате мускулите на ръцете, а в следващия урок ще преминете към корема. Тогава тялото ви ще се издърпа равномерно, със спокойно темпо.

·         Повишена интензивност.

Спортувайки всеки ден, трудно е да си представите дълги разстояния или страхотно кардио. Тялото и сърцето на обикновен човек не могат да издържат на такъв прилив на енергия. И няколко пъти седмично можете безопасно да увеличите натоварването, което ще има положителен ефект върху издръжливостта и цялостното здраве на тялото.

Как да започна?

Започнете с редовни тренировки няколко пъти седмично, за да постигнете малки междинни цели. Когато това натоварване се окаже недостатъчно за вас, можете бавно да преминете към кратки ежедневни тренировки, които ще помогнат на сърцето ви да бие дълго време и дишането ви да не се губи дори по време на маратон.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес