Кое куче е най-подходящо за мен – ето как да разберете

11463
Кое куче е най-подходящо за мен – ето как да разберете
Снимка: iStock

Един от първите бозайници, опитомени от хората още в зората на човечеството и превърнал се в помощник на трудния му делник – кучето – днес е и домашен любимец, пухкав четириног член на семейството. Над 400 милиона е броят на домашните кучета по света, но дали всички те са правилно избрани от стопаните си? Вероятно не, щом системно се търси дом на „изхвърлен домашен любимец“, тъжна и порочна практика в страната ни, водеща до свръхпопулация на уличните кучета и тъжна съдба на самите тях и новородените им малки, заченати на улицата.

Отглеждането на куче е поемане на отговорност за живота му до края на дните му, което може да се окаже предизвикателство, ако направите грешен избор с породата и характера на симпатичния четириног приятел. Кое куче е най-подходящо за мен е въпрос, който всеки бъдещ собственик трябва да си зададе, преди да избере новия член на семейството си.

Колко години е достигнало най-старото куче в света?

Макар да са животинки, кучетата, подобно на хората, страдат при раздяла и е недопустимо да изоставите четириногия си приятел, тъй като сте открили „несходства в характера“ или сте установили, че породата, избрана от вас, не е подходяща за апартамент или се нуждае от повече активност и грижа, отколкото сте очаквали. Изборът на куче е отговорна задача, от чието правилно решение ще зависят следващите ви 10-тина години и целия живот на пухкавото създание.

Кое куче е най-подходящо за мен – отговорен избор

Преди да ви срещнем с особеностите на някои породи, за да може да изберете най-подходящото за вас, припомняме да не подарявате куче. Или каквото и да е друго животно. Животните не са плюшени играчки и грижата за тях наподобява тази за всеки член от семейството. Не правете грешката да зарадвате детенце с огромно куче, ако не сте убедени, че родителите имат място, време и средства за отглеждането му и че палето няма да бъде изхвърлено на улицата.

Когато избирате куче за себе си и семейството си, естествено следва да се съобразите с предпочитанията на всички членове на домакинството, но най-вече с възможностите си –финансови, време, както и мястото си. Някои породи са неподходящи за отглеждане в малки жилища, а други – за двор.

Едни се нуждаят от много тренировки и съвместни игри, разходки и активности, за да останат здрави и спокойни, други може да носите в дамската си чанта през целия ден. Съобразете своя начин на живот, времето, с което разполагате, средствата, които може да отделяте всеки месец за закупуване на храна и принадлежности с избора си. Отговорният, осъзнат, разумен и внимателен избор е първата крачка към щастливо куче и щастливи стопани на кучето. 

Внимателно подходете към избора и въз основа на характера на кучето, на неговото индивидуално поведение, дали се разбира  с деца, с други кучета или котки, ако отглеждате такива.

Как да си изберем най-доброто куче?

Кое куче е най-подходящо за мен, ако живея в апартамент?

Кучетата, изискващи големи пространства, енергични и с големи размери, трудно могат да бъдат отглеждани в апартамент. Ако все пак решите да отглеждате такова куче в двустайно жилище, то имайте предвид, че ще ви е нужно свободно време, за да разхождате кучето дълго и да му осигурите необходимото пространство за активността, от която се нуждае. Ако нямате това време, изберете друга порода, за да не се окажете със съсипан апартамент, опънати нерви и тъжен домашен любимец.

Кучетата, подходящи за отглеждане в малки жилища и в апартамент, обикновено и съвсем естествено са с по-малки размери. Те са и по-спокойни и кротки като темперамент. Много породи кучета изискват пространство за тичане и игра и те не са най-удачният избор за апартамент, други лесно могат се адаптират към живот в апартамент с подходящо обучение, а трети дори предпочитат да живеят в затворено пространство. Именно те са най-добрият избор за вас.

Неправилният избор на порода, пригодена за живот в двора, и затварянето ѝ в апартамент, може да доведе до безпокойство при кучетата и разрушително поведение, тъй като няма да има достатъчно място, за да освободи енергията си.

Ако живеете в апартамент, следва да се съобразите и с друг фактор – съседите. Необходимо е изборът ви да се спре на куче, което е по-тихо, по-спокойно и не лае непрекъснато, за да нямате проблеми със съседите.

Подходящи породи са пуделът, някои териери, френският булдог, пинчерът и други породи, които може да видите тук, както и да научите подробности относно енергията им и начина им на обучение и възпитание. 

Кое куче е най-подходящо за мен, ако живея в къща?

Ако разполагате с къща с двор, имате по-богат избор на най-подходящото куче за вас. Единствено следва да не взимате домашен любимец с рядка и къса козина, който не е пригоден за живот навън особено през студените месеци.

Кое куче е най-подходящо за мен, ако водя активен начин на живот?

Има породи, подходящи и за активните хора, и за поспаланковците. Ваша отговорност е да избирате въз основа на всички тези критерии, а не просто на външен вид или по сантимент към дадена порода.

Ако тичате, спортувате, прекарвате много време на открито и сред природата, потърсете порода, която е активна и има много енергия, за да ви следва.

Ако предпочитате дивана и книгата, намерете домашен любимец, мързелив точно колкото вас, за да споделяте топлите завивки с него пред телевизора.

Ако не може да изберете сами, консултирайте се със специалист, който да ви помогне в откриването на вашия нов член на семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com