Кое вино е най-полезно?

9839
Кое вино е най-полезно?
Снимка: Getty images

Дискусиите за ефектите на виното върху здравето винаги са били от особен интерес. Някои експерти твърдят, че виното е много полезно за храносмилателната система и метаболизма, докато други говорят само за негативните последици от пиенето му, като махмурлук, повръщане и главоболие. По този повод бихме казали така: пийте, но умерено.

Как да изберете вино, защо някои вина са по-добри от други и как да намерите вино, което е идеално за вашето тяло и храносмилане.

Веществата във виното

Да започнем от самото начало, а именно с веществата, съдържащи се във виното. Виното е богато на антиоксидантни полифеноли, които имат благоприятен ефект върху храносмилането. В същото време виното съдържа сулфити, които присъстват в него в малки количества, образуват се по време на процеса на ферментация, но проблемът е, че повечето от тях се получават по химичен път. Много винарни добавят към виното консерванти и добавки, които го правят нездравословно. Добавките, използвани от винопроизводителите при производството на техните напитки, включват мая, желатин (включително рибен клей, който се получава от рибен плавателен мехур) и захар. Всички тези добавки влияят негативно на храносмилането и чревната микрофлора.

Вино или бира - учени разкриха кой алкохол е по-безопасен

Мога ли да пия органични, биодинамични и натурални вина?

За много хора думата „био“ се свързва с нещо чисто, здравословно и полезно, нещо, което самата майката природа ни дава. До известна степен това е вярно, но фактът, че храните и напитките, които консумираме, съдържат органични съставки, не означава, че те не са консервирани или модифицирани в процеса на приготвяне.

Що се отнася до биодинамичните вина, тук трябва да знаете какво точно се крие зад името им. Тези вина са по-здравословни от търговските и органичните вина, тъй като тяхното производство и процес на отглеждане на грозде се основават на интегрирани практики като спазване на лунния календар, сезонност и различни начини за наторяване на почвата. Въпреки всичко това, биодинамичните вина също съдържат високи нива на сулфити.

Учени откриха свойство на бялото вино, за което дори не предполагате

Затова най-добрият избор за вас ще бъде изцяло натурално вино, произведено в малки изби. Можете да потърсите информация в интернет или да говорите с местни винопроизводители, които ще ви кажат истината за тяхната технология за производство на вино, ако, разбира се, са приятелски настроени и заинтересовани да продадат своя продукт.

Допълнителна информация:

Сулфитите могат да повлияят на тялото ви по различни начини, ако имате непоносимост към тях. Алергии, гадене, астма и лошо храносмилане са само част от последствията.

Изберете своето вино мъдро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим сами боя за яйца
Как да си направим сами боя за яйца

Когато става въпрос за боите, които използваме по Великден, някои от нас може да се притесняват от химикалите, които се използват в комерсиалните...