Кога е открито първото кино в България?

6003
Кога е открито първото кино в България?
Снимка: iStock/Guliver

Днес киното е част от културния живот и един от любимите начини за прекарване на свободното време. Така ли е било винаги? Знаете ли кога и къде възниква първото кино в България и каква е историята на родното кино? Затягайте коланите, машината на времето ви очаква, за да ви заведе във времето на възникването на първото кино в България.

Първото кино в България

Дълги години се водят спорове относно датата и мястото на първата кинопрожекция у нас – дали това се е случило в София или в Русе – двата български града, най-тясно свързани с началото на киното в България. Със сигурност е ясно, че първата кинопрожекция е в последните години на ХІХ век, а повечето източници сочат хотел Македония на ул. „Търговска“ в столицата като мястото, на което се е състояло първото кино в България през 1896 година.

Това обаче съвсем не означава първи киносалон. История на киното у нас е свързана първоначално с цинематографа – апарат, който изобразява на платно тъй наречената „жива фотография“, както било съобщено на гражданите, и филмите се излъчвали в хотели и къщи – където било възможно и където имало място.

Първата кинопрожекция в Русе например се състояла в къщата на известния търговец от града Марин Чолаков, на чиито приземен етаж имало дюкян, подходящ за събиране на хора и за подобно събитие. Георги Кузмич е бил кинематографистът на събитието, тоест той е и първият, който можем да наречем по този начин в дунавския град, както и сред първите в България в зората на киното у нас. Следва и да подчертаем, че дълго се водят спорове коя прожекция всъщност е първата – дали прожекцията в хотела в София, или тази в къщата в Русе, като и днес различните източници продължават да сочат различна информация по темата.

До началото на ХХ век кинопродукцията у нас се излъчвала именно така – в хотели, къщи, подходящи помещения и дори в набързо разпънати шатри. Владимир Петков е първият, закупил първото пътуващо кино в България. Едва през ХХ век възникват постоянни, стационарни кинотеатри.

Лятното кино в „Младост“ започва

Това било улеснение за зрителите, които можели по-лесно да следят къде, кога и какво се излъчва, но изисквало кината да представят все нови и нови филми, защото при отседналост зрителите са едни и същи и те не биха проявили интерес към многократно гледане на един и същи филм. Това обаче се оказва скъпо удоволствие и много от малките кина затварят врати.

В София оцеляват ,,Модерен театър“ – това именно е първото кино в България, отворило врати през 1907-1908 година, поставило начало на развитието на кинематографията в България, ,,Одеон“ и ,,Нова Америка“, които съумяват да предоставят на зрителите богатство от заглавия за задоволяване на нуждите и интереса им. Сред тези филми се забелязват и първите български – снимани по поръчка на кината и представящи интересни моменти от живота и историята на страната ни. Една от първите показани у нас такива кинохроники е със заглавие „Пристанището на Варна“, а името ясно сочи какво показва този филм. Наред с тези филми, които вълнували зрителите, много се гледали и военно-патриотичните, но мелодрамите и комедиите са безспорният фаворит по гледаемост и интерес през ХХ век.

Какво ни очаква на фестивала "Срещи на младото европейско кино" 2023?

История на кинематографията в България

Макар и по-рано, както вече споменахме, да се излъчвали български филми, те били заснемани от чужди специалисти по поръчка на кината. За начало на историята на кинематографията в България се счита заснемането и излъчването на филма на Васил Гендов „Българан е галант“, а рождената дата на родната кинематография е годината на заснемането на филма – 1915. Това реално е първият български игрален филм, като характерно за него е, че е ням и че е черно-бял. 55 филма са създадени за следващите 30-тина години у нас, а киностудио „Бояна“ се оформя като най-голямото у нас.

Днес кината остават популярни въпреки разнообразието от заглавия, излъчвани по многобройните телевизионни канали. Кината са място за срещи с приятели и любимите хора, за вкусно хапване на пуканки, част от забавленията и градския живот, от културата и пулса на модерния човек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Полезно както у дома, така и в градината: 7 варианта за използване на утайката от кафе

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Поставете грубияните на мястото с тези 5 язвителни фрази

За добро или лошо: Защо сънувате катастрофи?

Как се пише: отдавна или одавна?

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

5 ефективни метода, за да се отървете от тревата по градинските пътеки

8 лайфхака за микровълнова печка, които ще улеснят живота ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com