Кога е въведено за пръв път зимното часово време в България?

7078
Кога е въведено за пръв път зимното часово време в България?
Снимка: iStock

В 4 часа сутринта на 29 октомври 2023 г. преместете часовника си 1 час назад. 4 часа ще стане 3 часа, т.е. ще спим 1 час повече. Ще се стъмва по-рано, а сутрин ще е от по-рано светло. Всички съвременни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично. За часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март и затова го определяме и като зимно.
От 2002 г. насам зимното часово време в Европейския съюз започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

Зимното време е въведено, за да се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и тръгване за училище. 

Смяна на времето 2023: Вижте кога местим стрелките с час напред

В България

Още през 1919 г. в България има опити да се въведе лятното часово време по примера на много европейски страни, но идеята така и не се осъществява. За първи път лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. Приема се това да се случва оттук нататък през последната неделя на март или първата неделя на април в 0:00 ч.

В света

За по-ефективно използване на светлата част на денонощието се обявява през 1784 г. един от авторите на Декларацията на САЩ за независимост - Бенджамин Франклин. Като посланик във Франция той отправя препоръка към съгражданите си през пролетта и лятото да отварят и затварят магазините по-рано, за да се икономиса от осветление. 

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април-1 октомври 1916 г. 

През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми. 

Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.. Решението за прекратяването на смяната на часа, обаче, все още не е на дневен ред.

Кога е въведено лятно часово време в България?

Много държави се отказаха от смяна на времето

През последните години редица държави се отказват от използване но лятното часово време. Сред тях са Казахстан - 9 от 14 области (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Египет (2014), Азербайджан (2015). В периода 2011-2014 г. Русия остава целогодишно на лятното часово време, но след недоволство от жители в различни региони на Руската федерация заради късния изгрев, правителството взема решение през 2014 г. страната да остане за постоянно на зимното часово време. 

Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Аржентина (2009), Беларус (2011), Чили, Турция и Севернокипърската турска република (2016), Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия.

През 2007 г. Венецуела въвежда собствена часова зона като с декрет на тогавашния президент Уго Чавес, времето се измества с половин час назад. Канадската провинция Нюфаундленд също има половин часова разлика спрямо другите провинции по атлантическото крайбрежие на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com