Кога куркумата може да бъде вредна?

16447
Кога куркумата може да бъде вредна?
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Куркумата е популярна подправка, за която се смята, че е полезна за човешкото здраве. Използва се като помощно средство при лечение на възпаления, стрес, вътрешни заболявания и много други заболявания. Най-ценното за здравето вещество в куркумата е куркуминът - едно от най-силните антиоксидантни съединения с противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални и почистващи свойства.

Много древни китайски и индийски медици оценяват куркумата за благотворното въздействие на подправката върху тялото ни. Куркумата е била използвана за облекчаване на менструални болки, при лечение на паразитни заболявания и заболявания на храносмилателната система. Понастоящем куркумата е обект на много изследвания, а списъкът с благоприятни за здравето свойства на подправката непрекъснато нараства.

Най-полезната напитка за здрав имунитет и здраво тяло

Златно мляко е напитка, позната на човечеството от векове и използвана заради лечебните си свойства.  Ползите на куркумата се дъл...

И все пак всяко нещо си има свийте плюсове и минуси. А такива монуси има и при куркумата. Кои са те?

Противопоказания за консумация на куркума

Куркумата обикновено не причинява значителни странични ефекти, но някои хора могат да получат нежелани реакции. Поради способността им да повишават жлъчната секреция, куркумата и куркуминът не трябва да се приемат от хора с жлъчна обструкция, чернодробни заболявания, камъни в жлъчката и други жлъчни заболявания.

Отрицателни странични ефекти 

Може да раздразни стомаха

Екзотичен чай прочиства черния дроб и ускорява метаболизма

Вкусен чай с добавка на куркума и джинджифил е прекрасна и здравословна напитка, която ще помогне за лечение на грип и настинка през ст...

Куркумата стимулира стомаха да произвежда повече стомашна киселина. Макар,че помага на някои хора с храносмилането, може да ги наруши при други. Лекарствата в куркумата, които поддържат здравето на храносмилането, могат да причинят дразнене, когато се приемат в големи количества. Някои участници в проучванията за употребата на куркума за лечение на рак трябваше да отпаднат, тъй като са имали отрицателни ефекти върху храносмилателната система.

Разрежда кръвта

Почистващите свойства на куркумата също могат да разредят кръвта. Не е ясно защо това е така. Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягват консумацията на големи дози куркума. Други предполагаеми ползи от куркума, като понижаване на холестерола и понижаване на кръвното налягане, вероятно имат нещо общо с начина, по който подправката действа в кръвта.

Може да стимулира контракциите

Поради ефекта на разреждане на кръвта, бременните жени трябва да избягват приема на добавки с куркума. В същото време малки количества куркума като подправка, добавени към ястия, не би трябвало да представляват проблем.

Ако искате да сте здрави, пригответе си този домашен лек от МЕД и КУРКУМА

Куркумата е сред най-използваните подправки в днешно време. Тя е считана за дар от природата, който всеки трябва да се научи да цени. В...

В кухненските приложения количеството използван куркумин не трябва да надвишава максималната дневна доза, препоръчана от Европейския орган за безопасност на храните от три милиграма куркумин на килограм телесно тегло. Трябва да запомните, че куркумата е част от много популярното къри. Освен това, то отлично замества безумно скъпия шафран и се съчетава добре с морски дарове, риба и домашни птици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com