Кога куркумата може да бъде вредна?

13951
Кога куркумата може да бъде вредна?
Снимка: iStock/Guliver

Куркумата заема специално място сред богатото разнообразие от подправки. Списъкът с лечебните свойства на тази подправка отнема повече от една страница. Случаите, в които се проявява вредата от куркума, са доста редки. Това обаче се случва, защото всеки продукт може да навреди при определени условия. В тази статия ще говорим за това кога консумацията на куркума е вредна и защо.

За някои хора куркумата е известна с багрилните си свойства, други смятат, че е чудесна подправка за ясния, трети вярват че лекува множество болести. Ползите от вълшебната куркума са известни от милиони години. Стритите на прах корени на това растение имат силни антиоксидантни свойства, облекчават множество здравословни проблеми, дори и това да не е прието еднозначно от медицината.

Кога куркумата може да бъде вредна?

Куркумата е популярна подправка, за която се смята, че е полезна за човешкото здраве. Използва се като помощно средство при лечение на ...

Но има и определени състояния, при които медицината би заклеймила куркумата, защото освен ползи тя има и своите странични ефекти. Ако приемате антикоагуланти или лекарства за разреждане на кръвта, консумирането на куркума заедно с тях би довело до опасни граници на понижаване на кръвосъсирването, защото подправката има подобни действия на организма, при чистия и прием.

Добре е да избягвате и приема и с билки и други подправки, които действат по същия начин на организма като – карамфил или женшен. Ако пък ви предстои операция е добре да преустановите приема на подправката поне две седмици преди хирургичната интервенция.

Също така, ако страдате от диабет, приемът на куркума може да повлияе на нивата на кръвна захар във вашия организъм. Ефектът от лечението може да бъде засилен, в комбинация с тази подправка, а нивата на захар в кръвта да се понижат под нормалните стойности.

Алергиите към подправки са рядкост, но се случват. Хората, които са алергични към цветен прашец, са склонни към такава реакция и към куркума. Ако случаят с вас е такъв, първият ви прием на куркума трябва да започне с най-малкото количество и да следите реакцията си. Ако тялото възприема подправката като алерген, приемът и трябва да бъде преустановен.

Куркума и черен пипер - здравословната магическа комбинация!

Подправките са част от кухнята ни. Често ние ги комбинираме, за да подправим ястията си и да ги направим още по-вкусни. Ако имате курку...

Тъй като куркумата стимулира свиването на мускулите на жлъчния мехур, наличието на големи камъни в нея може да доведе до усложнения в хода на заболяването. Строгата диета, предписана на пациенти с хепатит, също не им позволява да консумират куркума. Куркумата стимулира увеличаването на секрецията на стомашна киселина. При повишена киселинност, гастрит, панкреатит ще трябва да спрете да го използвате. Както в острата фаза на язвената болест.

По време на бременността и кърмене също трябва да се въздържате от прием на куркума. Може да провокира контракции на шийката на матката при бременна жена, да причини алергични прояви при бебе. Последната причина е и не се дава подправката на деца под петгодишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com