Кога се пише точка и запетая? Научете повече

20804
Кога се пише точка и запетая? Научете повече
Снимка: iStock

Употребата на символа е строго регламентирана, кога се пише точка и запетая е ясно, така че по-любопитен е въпросът защо изключително рядко го срещаме и защо се избягва дори когато има нужда от него и следва да бъде употребен според правилата.

Най-вероятно причината да не се използва символът е най-елементарната – липса на знания кога се пише точка и запетая. Да припомним правилата кога се пише точка и запетая, за да можем да ги употребяваме по предназначение вместо да ги превръщаме в символ, който твърде рядко се употребява.

Кога се пише точка и запетая?

Символът точка и запетая се използва както в рамките на простото изречение, така и при сложното, но целта на употребата в тези два вида изречения корено се различава, поради което ще ги разгледаме отделно.

Най-досадните правописни грешки в българския език

Кога се пише точка и запетая в рамките на простото изречение?

-          Когато в изречение, което е просто, е необходимо отделянето на по-големи цялости и има еднородни части, при които вече е използвана запетая, то символът точка и запетая е не само уместен, но и необходим. Знакът хем прави мисълта да изглежда цялостна, хем отделя и разчленява, с което улеснява възприемането много по-добре.

-          Точка и запетая се поставя и при изброяване, въведено с двоеточие. В този случай вместо точка и запетая може да се използват и запетая, но по принцип се предпочита знакът точка и запетая, ако изброяваните елементи са по-дълги – цели изречения, а не просто една дума. Препоръчва се употребата на точка и запетая вместо на запетая и в случаите, когато запетаята би създала двусмислица, както и ако изброените единици са свързани със съюза и или пък има скоби.

В тези случаи не е грешна употребата на запетая, но знакът точка и запетая е много по-добрият избор. Липсата на знания за употребата му кара хората да пропуснат да го използват именно в тези толкова подходящи моменти и да употребят просто запетая, което понякога създава двусмислица или е далеч не най-добрият избор на препинателен знак.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Кога се пише точка и запетая в рамките на сложното изречение?

- Правилото гласи, че точка и запетая в рамките на сложното изречение се поставя между отделните по-самостоятелни части независимо дали свързването е с безсъюзни, съчинителни, или съединителни.

- В сложното изречение символът точка и запетая се използва и за отделяне на успоредни по строеж и по смисъл части. Звучи сложно като правило, поради което ще ви посочим пример, за да го разберете и да се уверите, че е едно от най-простичките и лесни за осмисляне и прилагане правила: Викат ли те – ела; гонят ли те – бягай.

Разбирайки, научавайки или припомняйки си правилата за употреба на точка и запетая в сложното и простото изречение ще съумеете да обогатите писмената си реч, използвайки точка и запетая по предназначение и винаги, когато е уместно и подобрява разбирането на текста ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com