Коя е столицата на модата?

12839
Коя е столицата на модата?
Снимка: iStock/Guliver

Ако ви попитат кой град е световната столица на модата, най-вероятно ще изброите Париж, Милано или Лондон. Да, тези градове традиционно и основателно се считат за Мека от почитателите на висшата мода, но светът се променя и на модната сцена излизат нови актьори.

1. Ню Йорк, САЩ

Ню Йорк е признат за официална столица на модата в САЩ. Модното шоу на Ню Йорк събира най-добрите дизайнери в света всяка година, за да представят ексцентричната и фантастична визия на новия сезон. Ню Йорк е и мястото, където се е снимал филмът “Сексът и градът”, прочут не само със забавния си сюжет, но и с огромното си влияние върху световните модни тенденции. Вземете за пример само великолепната колекция от дизайнерски обувки на Кари Брадшоу!

Агенция Global Language Monitor прави списък с градовете на модата в света и определи начело на списъка Ню Йорк. Списъкът се прави след 3-годишно проучване на около 250 000 блогове, печатни издания и модни канали в социалните медии, в които се търси корелация между имената на градовете и ключовите думи, свързани с модата. Търсят се фрази и думи от рода на “мода”, “модерен”, “най-добрите дизайнери”, “най-стилните хора в света” и т.н. По този начин Ню Йорк надмина бившата световна модна столица Париж с 0,5%.

В Ню Йорк има най-голям брой модни бутици. Но това, което го превръща в столица на модата са дизайнерите и журналистите, сред които Ана Уинтър, призната за една от най-влиятелните фигури в света на модата и главен редактор на американското издание на списание “Вог”.

Модна инвестиция: 7 неща, които задължително трябва да имате в гардероба си

2. Париж Франция

Без съмнение това е един от най-красивите и романтични градове в света. Не е възможно да не сте облечени стилно, ако се разхождате в този град. Съществува огромен брой бутици за всеки вкус, а тук ще видите как мъжете и жените ходят облечени елегантно всеки ден. Много световни дизайнери признават, че често идват в Париж за вдъхновение.
Седмицата на модата в Париж се счита по-скоро за висше изкуство отколкото за търговско изложение. Привлича огромен интерес, а най-добрите модни къщи представят своите колекции, сред които Шанел, Карл Лагерфелд, Кристиан Диор. А такива световни звезди като Клаудия Шифър, Мила Йовович, Кейт Мос, прочути политици и дори президенти, присъстват на шоуто. Всяко представяне в Париж се превръща в истински празник.

3. Лондон, Великобритания

Домът на Джими Чу, Галиано и много други известни дизайнери, Лондон безспорно е една от световните модни столици. Градът привлича талантливи артисти от цял свят и приветства светли, иновативни идеи. 

През септември и февруари градът е домакин на четирите основни световни модни седмици, които се считат за най-демократичните. Доказани дизайнери и съвсем нови такива могат да представят моделите си наравно. Само в Лондон може да си купите дизайнерска  дреха, представена на шоуто, за скромните 20 долара !

Модата - начин да изразиш себе си

4. Милано, Италия

Луксозният град Милано винаги се счита за един от най-модните градове в света. Това е градът на Роберто Кавали, Версаче и, разбира се, Долче. Дръзки комбинации, изискана елегантност и новаторство - ето това са характерните черти на брилянтно Милано!

Италианската култура е уникална - удивителна храна, най-напевния език в света и модерни хора. В Милано ще видите модни бутици на всички прочути модни къщи. Два пъти годишно се провежда Седмица на модата.

5. Лос Анджелис, САЩ

Градът на ангелите, столица на развлеченията, шоубизнеса, красивия живот и един от най-модерните градове в света. Ангелите винаги са били на мода!

Лос Анджелис е малко зад Ню Йорк, но определено е на челно място в развлекателната индустрия. Прочутият Холивуд, Алеята на славата и най-известните филмови студиа примамват много амбициозни, млади и красиви хора, които идват в Лос Анджелис, за да сбъднат своята американска мечта.

Където и да живеете, вече знаете, че модата е там, където хората я следват. Така че, бъдете смели, експериментирайте и не се страхувайте от дръзки комбинации!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com