Кои части на тялото страдат най-много от високите токчета?

2182
Кои части на тялото страдат най-много от високите токчета?
Снимка: iStock/Guliver

Високите токчета отдавна са символ на елегантност и стил, но те имат своята цена - не само за портфейла, но и за тялото ви. Въпреки че могат да направят краката ви по-дълги, а стойката - по-уравновесена, носенето на високи токчета може да се отрази неблагоприятно на различни части на тялото ви. Нека разгледаме кои части на тялото страдат най-много от високите токчета.

Стъпала: Не е изненада, че стъпалата понасят основната тежест на дискомфорта от високите токчета. Неестественото положение на стъпалата на токчета може да доведе до заболявания като буниони, чуковидни пръсти и плантарен фасциит. Високите токчета могат да причинят и мазоли и кокоши трън поради повишения натиск върху определени зони на стъпалото.

Глезени: Носенето на токчета променя положението на глезена, като увеличава риска от изкълчвания и нестабилност. Постоянното предизвикателство за равновесие при високите токчета може да натовари връзките и да доведе до хронична болка.

Високи токчета и зодиакални знаци: На кои подхожда?

Колене: Високите токчета принуждават коленете да заемат хиперекстензирано положение, което може да окаже огромен натиск върху ставата. С течение на времето това може да допринесе за болки в коленете и дори да ускори развитието на остеоартрит.

Бедра: Наклонът на таза, причинен от носенето на високи токчета, може да доведе до неестествено изкривяване на гръбначния стълб и повишен натиск върху тазобедрените стави. Това може да доведе до болки в тазобедрената става и дискомфорт, особено при тези, които редовно носят токчета.

Долна част на гърба: Променената стойка при носене на високи токчета може да доведе до болки в долната част на гърба. Тя натоварва допълнително мускулите на долната част на гърба, които се опитват да поддържат равновесие и да компенсират наведената напред поза.

Прасци: Високите токчета свиват мускулите на прасците и могат да причинят мускулна умора и скованост. С течение на времето това може да доведе до загуба на гъвкавост и повишен риск от заболявания като ахилесов тендинит.

Гръбначен стълб: Високите токчета принуждават гръбначния стълб да се извива в неестествена S-образна форма, с преувеличена лумбална лордоза и наведена напред позиция на главата. Това може да доведе до хронична болка, мускулен дисбаланс и проблеми с позата.

Високите токчета - Истина или мит?

Нерви: Натискът и стесняването на стъпалата на високи токчета може да притисне нервите, което може да доведе до изтръпване, мравучкане или болка, като например при неврома на Мортън.

Стойка: Високите токчета насърчават накланянето на таза напред, което може да доведе до лоша стойка. Това може да се отрази не само на гръбначния стълб, но и на цялостното ви равновесие и подреждане.

Високите токчета може и да са модерни, но могат да окажат значително влияние върху различни части на тялото ви. В резултат на редовното носене на високи токчета могат да пострадат стъпалата, глезените, коленете, бедрата, долната част на гърба, прасците, гръбначният стълб, нервите и стойката. Макар че е добре да си позволявате понякога да носите високи токчета за специални случаи, важно е да дадете приоритет на комфорта и дългосрочното здраве на тялото си, като избирате по-разумни обувки, когато е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com