Кои градове са известни с минералната вода у нас?

24459
Кои градове са известни с минералната вода у нас?
Снимка: iStock/Guliver

България е благословена с изключително богатство на горещи минерални извори из цялата територия, което я превръща в популярна дестинация за много туристи от цял свят.
На територията на страна има над 700 природни извора.

Ето кои градове са известни с минералната си вода.

1. Кюстендил

„Градът на изворите“ е сред най-предпочитаните дестинации за почивки. Курортът притежава над 40 минерални извора, известни със своите ползи за здравето. Минералната вода на региона се отличава с високата си температура - близо 73 градуса. Чиста, безцветна и с приятен вкус, тя е смятана е за една най-ценните лечебни минерални води в света. Mинералните извори в Кюстендил са познати още от древността. А лечебните им свойства са най-разнообразни. Водата на региона е полезна при заболявание на костите, кожни проблеми, заболявания на периферната нервна система и възпаления на дихателните пътища. Най-голямото предимство е, че помага на двойки с репродуктивни проблеми.

2. Велинград
“Спа столицата на Балканите” така наричат Велинград, който се нарежда на първо място в страната по разнообразие на минералните си извори с температура от 28 до 91 градуса. Сред тях най-известни са Каменица, Чепино, Драгиново, Лъджене, Варварски бани. Общият брой на изворите в града е около 80, с дебит на водата от 170 л/сек. Лекуват ставни и белодробни заболявания, гинекологични проблеми и стерилитет, неврологични смущения, заболявания на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Почти всички хотели във Велинград се захранват с минерална вода.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

3. Сандански
В най-топлия град на България има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Водата е бистра, без мирис и приятна за пиене. Съчетанието климат/вода е подходящо за лечение на специфични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит), състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален стадий и мн. др

4. Хисаря
Курортният град Хисаря е сред най-старите и популярни балнео центрове в България. В Хисаря има 22 минерални извора, от които 16 са естествени, а 6 са сондажни. Температурата на водата е от 37 да 51 градуса и с общ дебит от 4000 л/сек. Водата е със слаба минерализация, с приятен вкус, без цвят и мирис. Може да се използва за ежедневно пиене или за лечение на стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, урологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат и др. Почти всички хотели в града се захранват с минерална вода.

5. Девин
Китното градче Девин се намира в централната част на Родопите. От няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, но с температура от 37 до 76 градуса и значителен общ дебит около 83 л/сек, или повече от 7 мил. литра в денонощие. Водите са подходящи за питейно балнеолечение при бъбречно-урологични и стомашно-чревни заболявания. При външно прилагане на минералната вода се постига намаляване на артериалното налягане, овладяване на ставните болки и подобряване на функционалното състояние на ставите, редица кожни заболявания, както и болести на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата система.

Ако търсите лечебна минерална вода - това са градовете в България за вас

6. Банкя
Град Банкя е само на 17 км от София и е обявен за екологичен резерват. От хидротермалното находище в Банкя извират няколко естествени и сондажни източника, от които температурата на водата е между 36,5 и 37 градуса, а общият дебит е 24 л/сек. Водите са с ниска минерализация, с ниска твърдост, без мирис и цвят и напълно бистри. Имат приятен вкус, което прави водата приятна за пиене. Подходяща е за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в обмяната на веществата и проблеми на нервната система.

7. Вършец
Вършец е първият балнеолечебен курорт в България. Разположен е в подножието на Западна Стара планина. През 1910 г. в града отваря врати първата минерална баня в страната, изградена по подобие на баните в Баден-Баден. Водата е мека и приятна за пиене, не съдържа варовик. Полезна е за хора с проблеми в нервната, сърдечно-съдовата система и  опорно-двигателния апарат.

8. Поморие
Поморие е най-известният балнео курорт по Черноморието. От Поморийско езеро се извлича лечебната лиманна кал, която е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати. Лечебната кал в комбинация с наситения с йод въздух, минералните води, помагат за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, кожни, сърдечно-съдови, чернодробни и др. заболявания.

9. Сапарева баня
Курортът е разположен между планините Верила и Рила, на левия бряг на река Джерман. Прочут е с една от най-горещите минерални води (103 градуса), както и със своята ледено студена и чиста планинска вода, която е отлична за пиене. В центъра на града извира единственият гейзер, познат на Балканите. Минералната вода в Сапарева баня лекува заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб, гинекологични, кожни, ортопедични и дегенеративно ставни заболявания.

10. Павел баня
Курортът е разположен сред живописната Розова, долина, на 18 км от Казанлък. Още от древността привлича с лечебните си свойства. В Павел баня бликат 7 източника с температура от 50 до 61 градуса. Водата им е бистра, безцветна, с приятен вкус и с лек мирис на сеоводород. Лекува заболявания на нервната система, ортопедични заболявания, както и кариеси, гингивити и др.

Със своята лечебна вода са популярни още курортите Момин проход, Поморие, Баня, Св.св.Константин и Елена, Шипково, Брезник, Върбица, Златоград, Летница, Царево и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Кога се приготвят козунаци за Великден?
Кога се приготвят козунаци за Великден?

Тази година православните християни ще празнуват Великден на 5 май. Сега е най-доброто време да се подготвите спокойно за празника и без да бързате. Седмицата,...