Кои ястия се слагат на Бъдни вечер?

19824
Кои ястия се слагат на Бъдни вечер?
Снимка: БГНЕС

Едно от най-важните неща е на Бъдни вечер трапезата да бъде богато отрупана и на нея да присъстват единствено постни ястия. Броят на гозбите трябва да е нечетен – 7, 9 или 12. Тези числа се свързват с дните от седмицата, месеците на една бременност и месеците в годината.

В днешно време не са много семействата, които спазват всички традиции, свързани с този светъл християнски празник. Важно е обаче да ги знаете и да ги предавате на следващото поколение, така че да се запазят във времето.

Дори да е трудно да се спазят всички традиции, то постната трапеза е съвсем изпълнима цел. В днешната статия ще ви разкажем малко повече за това какви ястие се слагат на Бъдни вечер на трапезата.

Какви ястия се слагат на Бъдни вечер – всичко, което трябва да знаем

Традицията повелява на този светъл празник на трапезата да присъстват храни, които имат свойството да набъбват – жито, боб, царевица и други. Счита се, че именно те ще допринесат за увеличаване на късмета в семейството.

Някои домакини избират да приготвят с боба чорба, салата или да го сварят предварително и с него да напълнят сушени червени чушки.

Какво не се прави на Бъдни вечер?

Постните сармички са следващата гозба, която си е заслужила мястото на трапезата. Може да се приготвят със зелеви или лозови листа, в зависимост от вкусовите предпочитания на човек .

Прекадяване на Бъдни вечер – как и защо е прието да се прави

Тамянът е познат на човечеството от древни времена. Той представлява вид смола, идваща от резките на дървото Босвелия. Когато тази смол...

Тиквеникът също присъства на масата. Разбира се, при направата му не се използват никакви продукти от животински произход. Да напомним, че Бъдни вечер е последният ден от постите.

В случай, че не сте привърженици на тази сладка баница, можете да изпечете тиква и да я гарнирате с мед и орехи, а с корите за баница бихте могли да приготвите зелник.

Задължение на домакинята е да замеси постна питка. Част от тестото се отделя настрана. С него се приготвят формички, с които се украсява хлябът и се пекат кравайчета за коледарите, които посещават домовете на хората след полунощ.

Не забравяйте да допълните трапезата с чесън, лук, орехи, мед. Каната с червено вино е също задължителна. Ако ли пък не сте привърженици на алкохола, можете да утолявате жаждата със сиропа от ошав. На Бъдни вечер не се сервира вода.

Всеки може да експериментира с гозбите, които да поднесе на празничната трапеза. Важно е техният брой да бъде нечетен и храните да са постни. Най-важно обаче е, че семейството е цяло – това е смисълът на празника!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com