Кои са били най-умните хора в света?

6856
Кои са били най-умните хора в света?
Снимка: iStock

Леонардо да Винчи

Италианският майстор е роден на 15 април 1452 г. и още в детството демонстрирал уникални способности. Да Винчи бил отличен художник, химик и математик. Ето само няколко изобретения, както реални, така и също приписвани на него: парашутът, велосипедът, танкът, прожекторът и десетки други, не по-малко футуристични за времето си изобретения. В допълнение, да Винчи оставил на света редица истински шедьоври на живописта, като "Джокондата" и "Тайната вечеря".

Александър Велики

Щом човек е наричан „велик“ от хиляди години, вероятно наистина го заслужава. Наследственият владетел на малката антична Македония успял да събере под свое командване най-мощната армия в света и да завладее толкова земи, колкото никой не е успявал дотогава. Постиженията му обаче били поставяни под съмнение от мнозина древни философи, които не виждали величие и слава в завземането на нови земи. Сенека нарича Александър нещастен човек, който бил тласкан в непознати земи от амбиция и жестокост и се опитвал да подчини всичко, освен собствените си страсти - а от науките трябвало да научи „колко малка е земята, чиято незначителна част завладял“.

Микеланджело

Точно както Леонардо да Винчи, Микеланджело успял да постигне невероятни висоти в изкуството, за което получил признание през живота си. Стенописите му украсяват стените на най-добрите сгради от неговата епоха - за пръв път в историята той превърнал архитектурното пространство в платно на художник. Геният на Микеланджело оставил своя отпечатък не само в изкуството на Ренесанса, но и в цялата последваща световна култура.

Не само Мона Лиза: Прочутите (и спорни) картини на Леонардо да Винчи

В същото време той писал не по-малко прекрасни стихове. Поетичният талант на Микеланджело се проявил напълно едва към края на живота му. Някои от стихотворенията на великия майстор са превърнати в музика и още приживе придобиват значителна популярност - но сонетите и мадригалите му са публикувани за първи път едва през 1623 г. До наши дни са оцелели около 300 стихотворения на Микеланджело.

Уилям Шекспир

Като драматург Шекспир в историята установил толкова високо ниво в театъра, че то остава актуално и до днес. Без дори официално университетско образование, той създал литературни шедьоври, които завинаги ще останат в човешката история. Запазени са 38 пиеси, 154 сонета, 4 поеми и 3 епитафии. Но тъй като не е запазена нито една пиеса, написана собственоръчно от него, има съмнение, че под този псевдоним са се криели група автори.

Галилео Галилей

Инженер, физик, механик, астроном, философ и математик, Галилео Галилей има невероятно силно влияние върху науката. Изобретяването на телескопа и откритията, направени с негова помощ, допринесли за разбирането на хелиоцентричната система на света. Всъщност, Галилей доказал, че Земята не стои неподвижна, а заедно с други планети се върти около слънцето.

Кои са изобретенията на Леонардо да Винчи, които използваме и до днес?

Готфрид Лайбниц

Готфрид Лайбниц е немски философ и логик, който полага основите на съвременната математика. Принципите на диференциалното и интегралното смятане станали основни за всички учени от следващите поколения. През 1676 г. Лайбниц създава нова формулировка на законите на движението - динамиката, в която за първи път изследва кинетичната енергия и нейните взаимодействия.

Сър Исак Нютон

Мощният интелект и научните открития в световен мащаб били нещо обичайно за Исак Нютон. Умът му работел блестящо - той очертал закона за всемирното притегляне и трите закона на механиката, които станали основа на класическата механика; разработил диференциалното и интегрално смятане; теорията на цветовете; поставил основите на съвременната физическа оптика и създал много други математически и физични теории.

Никола Тесла

Т. нар. „повелител на светкавиците“ Никола Тесла е роден през 1856 г. в Хърватия. Неговите експерименти с променлив ток поставят основите на съвременната електротехника. Тесла разработил много устройства, работещи с променлив ток, многофазни системи, синхронни генератори и асинхронни електродвигатели, което позволило да се навлезе в т. нар. втори етап на индустриалната революция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com