Кои са цветята, които може да видите само в Рила и Пирин?

12471
Кои са цветята, които може да видите само в Рила и Пирин?
Снимка: Getty Images/Guliver

Красивите планини Рила и Пирин впечатляват с величествени върхове, живописни гледки и прекрасни условия за туризъм. От не по-малък интерес за специалисти и любители туристи са уникалните и редки цветя, които се срещат единствено и само тук и никъде другаде. Ето най-интересните от тях:

ПИРИН

Характерно за пиринската флора е високият процент на ендемични (местни) видове. В национален парк “Пирин” се срещат 17 локални ендемита, които растат единствено в тази планина.

Пирински мак

Пирин е дом на пиринския (наричан още деганов) мак. Това красиво дребничко цвете с жълти и оранжеи венчелистчета се среща само тук. Защитен е като много уязвим вид - трудно се възобновява, а се унищажава от пасящи животни и недобросъвестни туристи.Среща се на височина над 2500 м. Цъфти от юли до август. Съхранява се в резерват “Баюви дупки Джинджирица”. Среща се по варовитите скали във високопланинския пояс - Вихренски дял, Казаните, Разложки Суходол, Голям Средонос, Кончето. Цъфти през юли и август. 

Кое е най-рядкото цвете в България?

Йорданово зеле

Йордановото зеле има високо 30-50 см стъбло, голи, лопумесести листа. Цветовете му са бледожълти, събрани във връхно гроздовидно съцветие. Плодът е с шушулка, дълга  20-40 мм, завършваща с къса човка. Опрашва се от насекоми. Размножава се със семена.
Расте по каменисти и скалисти места на варовити терени в субалпийския, рядко около горната граница на иглолистния пояс.
Среща се само в Пирин - в местността Джамджиеви скали, по склоновете на връх Кутело, циркусите Голям и Малък Казан, Бански суходол и Разложки суходолу около Сухото езеро от 1850 до 2500 м надморска височина.       

Пиринска мащерка

Пиринската мащерка е многогодишно тревисто растение с многобройни, пълзящи стъбла, които образуват гъста туфа. Расте в полусухи, скалисти, варовити терени с плитки планинско-ливадни почви в субалпийския и алпийския пояс. Листата й са продълговати и са срещуположно разположени. Цветовете най-често са лилави или червени, разположени в прешлени и събрани в рехави съцветия. Цъфти през юли и август. Плодовете на мащерката приличат на тъмнокафяви орехчета. Популациите на мащерката са в границите на национален парк “Пирин” и в резервата “Баюви дупки–Джинджирица”.  

РИЛА

Огромно е разнообразието от растения в най-високата планина в България, а някои от тях не могат да се видят никъде другаде.

Рилски ревен

Само на две места в Рила може да видите ревен - в района на Белия улей в резервата “Риломанастирска гора” и близо до резервата “Скакавица”. Расте на изключително труднодостъпни места, стръмни сипеи, скални прагове между 1750-2300 м надморска височина. Ревенът е многогодишно тревисто растение и едно от най-едрите в българската флора - достига до 1,5 м височина. Листата му са едри, с дълги червеникави дръжки с кисел вкус. Принадлежи към семейство Лападови и наподобява лапад, но е много по-едро от него. В Червената книга на България е записано, че освен в България, ревенът се среща и в Норвегия, в едно изолирано находище в планината Онстадберг.

Топ 9 изчезнали видове растения в България

Павловско шапиче

Представлява дребно тревисто растение, което прилича на всички други видове шапичета. Расте в района на Елени връх по каменисти места при надморска височина над 2000 м.

Еделвайс - бялото злато на Пирин

Много хора свързват Пирин с еделвайса, който е известен като символ на планината. Всъщност еделвайс може да се види освен в Пирин и в Стара планина.
В света съществуват около 30 вида еделвайс, но само един от тях се среща в България. Стъблото му достига 20 см. Цветовете му са месести и са покрити с власинки. Цветовете на еделвайса са със звездовидна форма, покрити са с много гъсто разположени сребристи покривни власинки, които придават ослепително бял цвят.
Освен красивите си цветове, еделвайсът привлича туристите, защото вирее само в най-високите и непристъпни части на планините. Затова се превръща в символ на свободния дух и величието на природата.
Растението цъфти през юли и август. Брането му е забранено. Среща се в пукнатините на труднодостъпни варовити скали и каменисти поляни в иглолистния, субалпийския и алпийския пояс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com