Кои са държавите, през които минава река Дунав?

10825
Кои са държавите, през които минава река Дунав?
Снимка: Actualno.com

Макар да не е най-дългата европейска река, а да заема почетното второ място след Волга, Дунав е първенецът по брой на държавите, през които преминава, не само на Стария континент, но и в света. Площта на водосборния ѝ басейн е удивителните 8% от територията на Европа, което в цифри ще рече 817 000 km², и обхваща цели 19 страни. А колко и кои са държавите, през които минава река Дунав?

Държави, през които минава река Дунав

Десет са страните, които могат да се насладят на ползите от втората по дължина европейска река – Германия, от чиито планини извира реката, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна, като още по-впечатляващ е фактът, че протича през столиците на 4 от тези 10 страни – Виена, Братислава, Будапеща, Белград, което благоприятства превръщането ѝ в търговски път, свързващ Черноморието и Централна Европа, от първостепенно значение.

Дори най-дългата река в света – Нил, която значително превъзхожда Дунав по дължина – 6853 kм. срещу 2852 км. дължина на река Дунав, не може да се похвали с такъв брой страни и столици, чиито брегове прекосява, и изостава на второ място с 9 държави, през които преминава.

Знаете ли кой е най-големият остров на река Дунав?

Водосборен басейн на река Дунав

Що се отнася до водосборния басейн, обхващащ 19 държави, то за да е цялостен списъкът, към изброените 10 страни, през които преминава реката, прибавяме: Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово, като най-значима част от водосборния басейн е на територията на Румъния – 232 193 км2, което представлява почти 29% от територията на басейна. По този критерий на последно място са Албания и Северна Македония с около само 100 км2  всяка. Къде е България? Страната ни – една от 10-те държави, през които преминава река Дунав, и една от 19-те, които са част от водосборния ѝ басейн, то страната ни заема позиция около средата с 47 413 км2.

Значение на реката и любопитни факти

Фактът, че река Дунав прекосява териториите на 10 държави, увеличава значително значението на реката особено за регионите, през които преминава и които използват богатствата ѝ, както и поставя въпроса за устойчивото използване на водите ѝ. През недалечната 1994 г. в София е подписана Конвенция за опазване на река Дунав, като има и специален ден, посветен на реката – 29 юни.

Няколко години по-късно – през 2007 година в Световния ден на водата река Дунав е включена в списък с най-застрашените реки в световен мащаб на едно от челните места. Важността на реката за континента и държавите по поречието ѝ, големият брой държавите, през които минава река Дунав, историческото ѝ значение и това за туризма и корабоплаването, съчетани със застрашеността на реката, правят всички усилия и мерки за опазването ѝ от първостепенно значение.

Знаете ли откъде извира река Дунав?

Река Дунав е на челно място не само по брой на държавите, през които преминава, но и по ширината на Дунавския пролом Железни врата, между Сърбия и Румъния, който се явява най-големият пролом на Стария континент. С това изненадите, които ни поднася Дунав, не свършват, като поредната е свързана със страната ни – над 50% или цели 70 от 120 острова на реката са на наша територия, което е изненадваща новина на фона на големия брой страни, през които преминава.  

Дунав е на едно от челните места и когато стане въпрос за история и култура, за биологично разнообразие и значение за прелетните птици. По делтата на реката има повече от 5000 растителни и животински вида, а по поречието ѝ се намира най-голямото количество тръстика в световен мащаб. Всички тези първи места, които принадлежат на реката, допълнително подхранват важността ѝ, така, както стотиците ѝ притоци подхранват водите ѝ, и я превръщат в една от най-важните реки, която е наш дълг да опазим.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com