Кои са най-близките турски плажове до България?

44791
Кои са най-близките турски плажове до България?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция е една от най-привлекателните страни за морска почивка в света. Близостта й с България я превръща в едно от най-посещаваните места от българи. Сред най-популярните курорти са Анталия, Кемер, Белек, Алания, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Фетие, Айвалък.

Но знаете ли къде са най-близките турски плажове до България?

Чанаккале - между Европа и Азия

На по-малко от 600 км от София и на 450 км от Пловдив се намира Чанаккале - пристанищен град, разположен на южния бряг на Дарданелите с население от около 180 000 души. Подобно на Истанбул, Чанаккале се простира на два континента - Европа и Азия. Благодарение на фериботите за пешеходци и автомобили, които се движат постоянно между двата бряга, само за един ден може да сте в Европа и Азия.

Когато тези земи са част от Византия, днешният град се нарича Дарданелия, откъдето произлиза името на протока, свързващ Мраморно и Бяло море и където е разположен самият град. Днешното име произлиза от “Чанак калеси”, което означава “грънчарска крепост”, защото в миналото тук живели прочути грънчари.
И днес едно от най-приятните преживявания днес е разходка с ферибот до Дарданелите.

Град на Троя

Градът е известен като най-голямото близко населено място до територията, считана за древна Троя. На юг от града се намира хълмът Хисарлък, свидетел на Троянската война и описан от Омир в “Илиада” и “Одисея”. Най-популярната забележителност е Троянският кон от филма с Брад Пит от 2004 г. “Троя”. Изложен е на брега на морето и е обект на снимки от почитателите на филма и легендата около него.
Троя е разрушавана няколко пъти и всеки път отново възкръсва като Феникс от пепелта.

Кой е най-южният плаж в България?

Какво привлича посетителите в Чанаккале?

Градът кипи от  катери за разходка, яхти, катамарани, с които може да се порадвате на приятна разходка и почивка.
За турците Чанаккале е градът на бойната слава, където може да се види османската крепост, наричана Султание калеси. Крепостта е построена през 15-ти век по каноните на мюсюлманските архитектурни традиции и служила като резиденция на султана.
Всеки ден от Чанаккале заминават плавателни съдове за околните острови - Алибей, Гьокчеада и Бозджаада.

В Бозджаада може да се разходите из уютни тесни улички със зокум, с бели къщи и кокетни ресторантчета. Островът впечатлява и с прекрасен венециански замък на фона на ослепително белите къщи. Бозджаада привлича с многобройните лозя и винарски изби. След като дегустирате вино, може да се отпуснете на трите прекрасни плажа: Айазма, Пойраз и Игделик.

Гьокчеада - раят на сърфистите

Едно от най-популярните места до Чанаккале е Гьокчеада - най-големият турски остров, около 280 кв.км. В превод от турски означава “небесен остров”. Гърците го наричат Имрос (”вятър”). Населението му е съставено от гърци и турци. Днес Гьокчеада е най-популярната дестинация за сърф, а българите са сред най-многобройните посетители.

Островът привлича най-вече любители на кайтсърф и уиндсърф поради термичния вятър, който през летните месеци брули хълмовете му от североизток. В източната част на острова са двата плажа за практикуване на тези спортове, като единият от тях гледа точно в тази североизточна посока с огромно количество вълни - мечта за всеки сърфист.

Кой е най-дългият плаж в България?

Плажовете на Чанаккале

Плажове с фин пясък и малки камъчета, кристална тюркоазена вода, планински пейзажи - всичко това ви очаква във великолепното Чанаккале. Планини и море - прекрасна комбинация, която ще очарова всеки.
Повечето плажове са разположени извън градските зони на Чанаккале и са сравнително диви. Градските плажове са сравнително тесни, средно дълги и добре почистени. Покрити са със смес от пясък и малки камъчета.

Водата постепенно увеличава дълбочината си. Средното разстояние от пътя до плажовете на Чанаккале е под 500 метра. Плажовете са лесно достъпни. До седем от тях се стига по-трудно, което означава, че трябва да вървите известно време пеша. До осем от плажовете се стига само от водата. Последните включват островни плажове и такива без път по сушата поради естествените граници.

Съществуват много диви плажове без инфраструктура. Дори и на тях ще намерите стандартното оборудване за плажовете: шезлонги, чадъри, ресторанти, душове и тоалетни.
Всяка година плажовете на Чанаккале привличат десетки хиляди хора както за релакс, така и за практикуване на сърф и кайтсърф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com