Кой е най-южният плаж в България?

12393
Кой е най-южният плаж в България?
Снимка: iStock

Южното Черноморие е по-посещавано от Северното вероятно заради близостта му до големи областни градове от вътрешността на страната, по-топлото време с по-малко валежи през лятото и наличието на многобройни популярни курорти и възможности за настаняване до плажната ивица.

Подобно на Северното Черноморие обаче и Южното е скътало в пазвата си диви и приказни плажове, защитени местности и безкрайни морски пейзажи, съчетаващи единствено зелени планини и синьо море – последните кътчета, съхранени от урбанизация и човешка дейност. Очаквано най-южният плаж в България е част от най-южната община – Царево и се намира в най-южното населено място по Черноморското ни крайбрежие. Знаете ли кое е то?

Най-южният плаж в България

Землището на Община Царево – най-южната община по Черноморския ни бряг, разположена близо до областния град Бургас, включва няколко населени места, популярни през летния сезон като чудесни спокойни малки курортни градчета и селца за незабравима почивка със семейството или приятелите.

Почти 2/3 от територията на община Царево е в пределите на природен парк „Странджа“ и е изпълнена със защитени местности, дива приказна природа, недокосната от човешка ръка и непогубена от урбанизацията като  биосферният резерват „Тисовица“, резерватът „Силкосия“, резерватът „Устието на Велека“ и  защитената местност „Силистар“.

Ако жадувате за тишина, райски кътчета и пейзажи, които оставят незаличима следа в съзнанието ви, това е вашето място за морска ваканция. Най-южните населени места в общината, редовно посещавани от гости през лятото, са Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово, като Резово е най-южната точка на страната ни по Черноморския бряг. Простира се близо до устието на Резовска река, по която минава държавната граница с Република Турция. Именно в Резово се намира и най-южният плаж в България, естествено близо до границата с южната ни съседка.

Местното население на селото наброява шепа жители – 81 според данните на НСИ към 2022 година, но това място е докоснато от Бога и красотата му привлича туристи, чиито брой е в пъти повече от този на местните жители. Хотели, вили и къщи за гости предлагат добри условия за настаняване на жадните за безкрайна морска шир и спокойствие туристи.

Най-южният плаж в България често е посещаван и от почиващи от съседните морски курорти, разположени близо до Резово, тъй като е известен с красотата и чистота си, плитките си води и мекия фин пясък, усамотението и красотата на Странджа. Този плаж е идеалният избор за колебаещите се къде да прекарат лятната си отпуска – на море или на планина.

Какво друго да посетите до най-южния плаж в България?

Ако лятото ви доведе тук – в най-крайните южни части на Черноморското ни крайбрежие, може да се насладите и на залива Кастрич – пленително кътче, малък плаж, обграден от девствени гори, скътан между Синеморец и Резово, впечатляващ с внушителните си по размери скални образувания, изваяни от природните стихии.

За да стигнете до тази райска частица от земята ни, трябва да повървите пеша 15-тина минути през гора, тъй като това приказно кътче попада в защитена територия и предвижването с автомобил е забранено, макар да е възможно. Но в именно тази разходка и в отдалечеността му от хората се крият магията и очарованието на този каменен плаж. И този плаж, който е сред най-южните у нас, е див, недокоснат от човешка ръка и създава усещането на сливане с природата, за безкрайност и за едно различно лято, споделено само с морето, чайките, горещия пясък и зелените гори, далеч от суетата, шума и блясъка на големите курорти по морето ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com