Кой е най-дългият плаж в България?

28016
Кой е най-дългият плаж в България?
Снимка: iStock/Guliver

Българското черноморско крайбрежие привлича всяка година десетки хиляди туристи от страната и чужбина. Крайбрежието е с обща дължина 378 км, от които 200 км - плажна ивица, покрита с пясък. Многобройни са плажовете, дивите места за къмпинг, скалистите брегове и древни градове с вековна история.

Знаете ли кой е най-дългият плаж в България?

Шкорпиловци

С дължина 13 км и ширина до 100 метра, Шкорпиловци е най-дългият и просторен, непрекъснат плаж в България.
Дългият пясъчен пояс свързва устието на река Камчия на север с курортните комплекси на градовете Бяла и Обзор на юг. Плажът на Шкорпиловци е защитена зона по Директивата за местообитанията.

Шкорпиловци е чудесно място за туристи, които търсят спокойствие, уединение и искат да са далеч от шума. В района има отлични възможности за къмпингуване в гората. Поради големината на плажната ивица, през високия сезон има много незаети пространства. Бреговата линия е права, без залив, което прави плажа едно от най-добрите места за практикуване на сърф, уиндсърф по Черноморието. За любителите на гмуркането е интересно да се отбележи, че в морето, под водата се намира разрушен мост.

Плажът се поддържа в сравнително добро състояние, а за сигурността и спокойствието на плажуващите се грижат няколко спасители. 

Легловата база се състои основно от бунгала, вили и семейни хотели, които обособяват Шкорпиловци като малко курортно селище. Съчетанието от прекрасен плаж и гора го превръща във все по-предпочитано място за летен отдих. Емблематична за плажа на Шкорпиловци е 230-метровата естакада, която е част от научно-изследователската база “Шкорпиловци”, построена през 1982 г. Естакадата е висока 7 метра и служи за платформа за монтиране на изследователска техника. Днес тя е удобно място за риболов и гледка към морето и курорта.

Кой е най-северният плаж в България?

Село Шкорпиловци

Разположено е в община Долни Чифлик, на 40 км на юг от Варна в посока Бургас, на 1 км от морето. Курортната част на селото е непосредствено до морето. Релефът е равнинен, с надморска височина - 1 м. Населението му наброява 800 жители.
Старото име на селището е Фъндъклъ, което от турски означава “Лешникова градина”. По-късно започва да носи името на чешките братя Карел и Херман Шкорпил, които имат големи заслуги за развитието на археологията в региона в началото на 20-ти век. Близо до селото са открити останки от четири антични селища и антична крепост.
Днес в селото има начално училище, действаща библиотека с читалище, кафенета, магазини. 

Забележителности около Шкорпиловци

Ако почивате на Шкорпиловци, имате много възможности за посещение на красиви природни забележителности. Ето някои от тях.

* Камчийски пясъци

Зад северната част на плаж Шкорпиловци се намира местността “Камчийски пясъци”, която е част от природен парк “Златни пясъци”. Обхваща плажна ивица, храстови и тревни съобщества, сладководни блата, естествени широколистни гори и изкуствено създадени иглолистни гори.

*Черни нос (Караборун)

Намира се при с. Шкорпиловци се извисява на 80 метра. Това е най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.

Кой е най-южният плаж в България?

* резерват “Камчия”

Резерватът обхваща долното поречие на река Камчия, близо до Шкорпиловци.
Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977 г. е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО. В горите и блатата на резервата се срещат 245 вида висши растения и 258 вида птици. В резервата се размножават няколко редки за България и Европа птици, а оттук минава миграционният път Via Pontica. 

* резерват “Лонгоза”

Среща се голямо разнообразие от растителни и животински видове. От север на юг местността Лонгоза е заградена от два ръкава на вливащата се в Черно море Шкорпиловска река.

Ако предпочитате да почивате сред природата, да сте близо до места с богата растителност, далече от шумни и препълнени с туристи места, Шкорпиловци е вашето място. Тук ви очакват дългия пясъчен плаж, прохладата на горите, спокойствие, но и многобройни възможности за настаняване и развлечения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com