Кои са най-дълготрайните хранителни продукти?

7634
Кои са най-дълготрайните хранителни продукти?
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Интересно, какво ли ще открият бъдещите археолози от храната, която ядем днес? И най-важното: ще бъде ли годна за консумация? Следните продукти имат шанс да се запазят дълго след нас.

1. Сол. Технически погледнато, солта е минерал, а не растителен продукт – ето защо няма как да се „разваля“. Естествено, тя е чувствително към влага и, когато я абсорбира, се превръща в голямо парче като камък (между другото, на селскостопанските животни се дава да ближат точно такава „каменна сол“), което ще трябва да се счупи с нещо твърдо. Но солта все ще си бъде сол.

7 храни, които нямат срок на годност

Знаете, че консумацията на храни с изтекъл срок на годност не е никак желателна. Добре е обаче да научим кои са онези продукти, които к...

2. Захар. Захарта, както и солта, е в състояние да се запази неопределено дълго време, особено пък, ако е в херметически затворени контейнери. В противен случай ще поеме влага от въздуха и ще стане на голяма буца. Но дори и в този случай не ще загуби присъщите й свойства. Между другото, пудрата и кафявата захар по нищо не отстъпват на обикновената по способностите си за дългосрочно съхранение.

3. Кленов сироп. Според производителите на кленов сироп в щата Масачузетс, неразпечатаният кленов сироп се съхранява вечно. Дори след отваряне е в състояние да се използва няколко години, ако е в хладилник.

4. Ориз. Оптималната температура за запазване на ориза е 4.5°C или по-ниска. Най-подходящи опаковки са контейнерите от хранителна пластмаса (PETE) и стъклените буркани. При тези условия оризът се съхранява до 30 години, без да загуби своята хранителна стойност.

5. Бял оцет. Още един продукт, който никога не ще се развали при правилно съхранение. Ако желаете да запазите дълго време бял оцет, дръжте го в оригиналната му запечатана бутилка на хладно и тъмно.

Знаете ли, че някои неща, които ползвате всеки ден, имат срок на годност?

Когато отидем на пазар в магазина за хранителни стоки, първото нещо, което обикновено правим е да проверим срока на годност на продукти...

6. Соев сос. Соевият сос има свойството да се съхранява минимум 3 години, даже ако опаковката е отворена. А срокът му на годност в херметично затворен контейнер е много повече, но всичко зависи от вида му, от начина на неговото производство и от качеството.

7. Сухо мляко. В случай, че сухото мляко е произведено при спазване на необходимите стандарти, може да се съхрани почти неограничен срок със запазване на хранителните качества. Единственото условие е да бъде съхранява в херметично затворен съд.

8. Мед. Медът с право може да се нарече неповторим продукт, който разполага със способност да се съхрани завинаги. Структурата и съставът му представляват извънредно неблагоприятна среда за бактериите. А запечатването на съда с мед ограничава взаимодействието с въздуха и влагата, което го прави абсолютно неразвалящ се продукт. Между другото, при разкопки в една египетска пирамида, археолозите открили гърнета с мед. Приблизителната възраст на находката е около 2-3 хиляди години. Медът все още ставал за консумация, археолозите даже го опитали. А малко по-късно в Грузия бил намерен мед на 5500 години.

9. Силни алкохоли. Срокът на годност на концентрираните алкохолни напитки като уиски, ракия, водка, ром, коняк никога няма да изтече. Главното условие е да се пазят на тъмно и хладно, в плътно затворени бутилки.

Каква трайност имат различните козметични продукти

1. Слънцезащитен крем Ако слагате само тънък слой всеки път, може да използвате слънцезащитния крем за няколко сезона. След като се от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com