Кои са най-опасните пътища в света?

4434
Кои са най-опасните пътища в света?
Снимка: стопкадър / World Travel Guide / YouTube

Най-рискованите за пътуване маршрути в света предлагат невероятни гледки и пейзажи – но също и ужасни рискове. Когато караш кола по тях, се случва дъха ти да спре, сякаш скачаш с парашут!

Шосето „Далтон“ в Аляска

Това шосе е сред възможно най-изолираните пътища в света. Един от интересните факти, свързани с него, е този, че дължината му е 666 километра – т. нар. „число на сатаната“, което в случая има злокобен смисъл. По него са разположени само три селища, във всяко от които живеят не повече от 30 души. С асфалт са покрити само 175 километра, всичко останало е чакъл. Хората, които решат да пътуват по този маршрут, биват настойчиво съветвани от местните власти да се запасяват с предмети от първа необходимост и с всякакви медицински препарати в аптечката. Това шосе се счита за най-снежното в света, затова шофьорът може най-неочаквано да изгуби контрола над автомобила – а помощта определено няма да пристигне скоро.

Хималайският път в Непал

Този път е разположен високо в планините на Непал. Той неслучайно е включен в категорията на най-опасните пътища в света - защото на държавно ниво не се поддържа и обслужва вече, понеже е изградено друго, по-нормално и безопасно трасе. Но любителите на екстремните преживявания, напротив, се стремят да попаднат именно тук. Стесняванията по трасето, коварните ями и дупки, завоите нерядко на 180 градуса и редовните свлачища по причина на честите дъждове представляват смъртоносен риск за всеки, който посмее да изпробва късмета си върху този планински терен.

Шосето Сечуан - Тибет в Китай

Това шосе определено е един от най-опасните маршрути в света. Тук често се случват свлачища, камнепади и срутвания. Липсата на кислород, която се отразява на вниманието на водачите, съчетана със снежните лавини, създава извънредно рискови аварийни условия. Независимо от красотата на планинските пейзажи, това трасе е много опасно. Интересно е, че то прекосява над 10 планини.

Северният път „Юнгас“ в Боливия

Ето и най-опасния път в света. Другото му име е „Пътят на смъртта". Това название говори само за себе си. Всяка година тук загиват над 300 души, а десетки автомобили, сред тях и автобуси, рухват от голяма височина на сигурна гибел. Един от най-нашумелите трагични инциденти станал в 1983 г. - тогава автобус паднал в пропаст. Загинали над 100 пътници. Интересен факт за този път е, че е построен през 1930 г. от затворници, за да свърже градовете Ла Пас и Коройко – между които просто няма никаква друга пътна връзка. С дължина 70 километра, неговата средна ширина е 3,5 метра. Пропастта, която е успоредна почти по цялата дължина на пътя „Юнгас“, е с дълбочина приблизително 600 метра. Най-опасни са местата, където дори сама кола едва минава, увисвайки с част от колелата си над бездната. Дъждовете и мъглите, които са постоянни съставни части от климата в Амазония, водят до множество смъртно опасни ситуации. При това, останките от автомобили и други следи от ужасни произшествия по целия път оказват особено мрачен психологически ефект върху шофьорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...