Кои са най-романтичните места в България?

1932
Кои са най-романтичните места в България?
Снимка: iStock

Искате да прекарате романтичен уикенд с любимия човек или приятели и се чудите кое място да изберете? Изборът не е лесен. България е благословена с многобройни красиви романтични места. Ето част от тях.

Несебър
За много от нас романтиката е свързана с морето. Едва ли има по-романтичен морски град в България от Несебър. С население от около 15 000 жители, Несебър е единственият български град, включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Разположен е на малък скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак.

На провлака, свързващ стария с новия град, ни посреща Мелницата - емблемата на града. Наричат Несебър “енцикплопедия” на християнското църковно строителство. На територията на града са открити 44 църкви от периода от V-ти до XIX-ти в. Сред тях са и най-старите раннохристиянски базилики, открити в България. Несебър е чудесно място за романтични разходки. Над 100 от къщите са реставрирани изцяло, които ще ви върнат назад във времето. Всяко лято градът привлича хиляди туристи с уютни хотели, приятни модерни и традиционни ресторанти с вкусни специалитети.

Добри условия за туризъм в планините

Мелник
Най-малкият град в България е разположен в полите на Пирин планина, а през него протича Мелнишка река, ляв приток на Струма. Пътувайки към градчето отдалеч ще видите красивите Мелнишки пирамиди - естествен феномен, сравнително рядко явление в целия Балкански полуостров.

Те са едни от най-впечатляващите природни забележителности в България и едни от най-често посещаваните скални пирамиди в страната. Днес интерес представляват средновековната Мелнишка крепост от XI в., Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, запазена до днес, Пашовата къща от периода на Възраждането.

Романтичната ви разходка в това живописно градче задължително трябва да е допълнена с дегустация на прочутото мелнишко вино. Уникалният сорт Широка мелнишка лоза вирее само в този край благодарение на благоприятното съчетание на почти средиземноморски климат с мека и топла зима и горещо лято, уникални почви и природни дадености. Още през Средновековието виното от Широка мелнишко лоза е високо ценено и се е сервирало дори на западни благородници.

Трявна
Китното градче е разположено в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Според легендата градът възниква след избягали търновски боляри, когато столицата Търново пада под османска власт. Трявна е прочута като център на традиционните занаяти, дърворезба, иконопис и самобитна архитектура.

Къщите, църквите и улиците с чешми, площада с Часовниковата кула и до днес са запазили духа от Възраждането. Близо до Часовниковата кула е каменният мост, известен като Гърбавия мост, построен в римски стил и датира от 1845 г. След като преминете моста, ще се озовете на очарователната Улица на занаятите, където и днес ще се насладите на произведения на традиционни местни занаятчии.

Копривщица
Копривщица е единственият град-музей в България. Разположен е по долината на река Тополница в Средна гора. Градът привлича посетители от цял свят с автентична възрожденска архитектура, музикални и танцови фолклорни фестивали. В Копривщица има около 400 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. В града има над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове. 

Най-добрите дестинации за пътуване, за които не сте чували

Старият Пловдив
Вторият по големина град в България заема живописно местоположение върху шест сиенитни хълма. Три от тях са на територията на днешния Стар град - Небет, Таксим и Джамбаз тепе, които почти се сливат едно в друго. Затова Старият град се извисява над останалата част от града. През своята дълга история именно това Трихълмие винаги е съставлявало сърцето на града. Днес в Стария Пловдив има над 200 къщи, обявени за паметници на културата, повечето от периода на Възраждането, съхранили оригиналната си архитектура, изящни стенописи, великолепна мебелировка и орнаменти.

Белинташ
Тракийското скално светилище Белинташ се намира на около 30 км югоизточно от Асеновград. Представлява едновременно природен и културен феномен. Скалното плато е около 300 м дълго и 40 м широко. Според легендата оттам тракийските жреци от племето беси са гадаели по звездите.

Груби стъпала, изсечени от човека още в древността, водят към скално плато, осеяно със стотици малки и по-големи дупки - вероятно олтари на жреците. С Белинташ се свързва култа към тракийския бог на Слънцето - Сабазий. Името “белинташ” се превежда като “добър, бял камък” или “камък на знанието”. Наричат го българският Стоунхендж.
В разположението на скалните ямки учени забелязват съразмерността на съзвездията Малка и Голяма мечка, Лъв и Орион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com