Кои са полезните мазнини за тялото

2758
Кои са полезните мазнини за тялото
Снимка: iStock/Guliver

Мазнините са едни от хранителните вещества, към които подхождаме крайно предпазливо, защото в съзнанието ни те съдействат за трупане на излишно тегло и за сърдечни проблеми. Има обаче полезни мазнини, които трябва да са задължителна част от вашето меню и които съдействат за доброто здраве на целия организъм. Това са омега-3 мастни киселини.

Небезизвестните омега-3 мастни киселини имат редица полезни функции за организма. Те намаляват нивата на лошия холестерол, поддържат сърдечното здраве, грижат се за мозъчната функция и за нервната система, ограничават възпаленията в тялото, предпазват от сухота в очите. Те са много важни за тялото и се делят на три вида – алфалиноленова киселина, която е и най-важна, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина. Начина да си ги набавите е чрез храните, които ги съдържат, а това са:

5 мита за грижа за тялото, които не само не помагат, но и вредят

Всеки иска да има добре поддържан външен вид, здрава, равномерна, сияйна кожа и красиви здрави нокти. За да се постигне това, се изискв...

Някои видове риби – скумрия, сьомга, пъстърва, херинга, сардини. Това са мазните риби, които е хубаво да присъстват в седмичното ви меню поне веднъж. Освен тях, омега-3 мастни киселини се съдържат и в орехите - невероятно полезна ядка, която е чудесна за вегани и вегетарианци, които не консумират риба. Това е начин за набавяне на ценните мазнини под растителна форма. Нека не забравяме и яйцата като страхотен източник на тези мазнини. Хапвайте ги най-добре варени – засищат и снабдяват организма с необходимите витамини.

Една от известните супер храни е лененото семе. Добавете го под смляна форма към сутрешната си закуска, за да бъдете здрави, енергични и заредени с полезни вещества. Ленено семе има положително влияние върху сърдечното здраве и нормализирането на кръвното.

Няма да подминем и другата супер храна – чията, която също съдържа тези мазнини, заедно с витамини, минерали и фибри. Чудесна за всеки ден и всяка закуска. Що се отнася до семената, може да опитате и конопени. Те също са източник на омега-3 мастни киселини и на протеини.

Други много полезни мазнини са мононаситените, които увеличават нивата единствено на добрия холестерол, което предпазва от проблеми със сърцето. Тях може да ги получите чрез консумация на фъстъчено масло, сурови ядки, авокадо, зехтин, рапично масло. Тези храни са богати и на полезни фибри, калий, протеини, фолиева киселина и витамини E, C и B6.

Полезните и вредните мазнини - как да ги различим

Не всички мазнини са вредни за вашето здраве. Всъщност, консумацията им е от съществено значение за организма, а някои дори защитават с...

За десерт оставихме полиненаситените мазнини, които може да откриете в сусама, слънчогледовите семена, кедровите ядки, олиото, ореховите ядки, тиквени семена, олио от гроздови семки, свинска мас, пуешко, свинско и пилешко месо. Разбира се, важна е и термичната обратно, за да се храните наистина здравословно. По възможност избягвайте пърженето.

Вредните мазнини, които могат да окажат отрицателен ефект върху организма и тялото ви са онези, съдържащи се във всички вредни храни, чипсове и тем подобни. Това са трансмазнините. Освен това избягвайте палмовото масло и пърженето, както вече споменахме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com