Кои са поверията, които трябва да спазваме на Велики четвъртък?

36843
Кои са поверията, които трябва да спазваме на Велики четвъртък?
Снимка: Pixabay

Седмицата преди Великден е изпълнена с ритуални действия, които подновяват свързаността на човека с Христовото съзнание и ценностите, които то внася в обикновения живот. От дните през Страстната седмица най-вълнуващи и наситени с традиции са Велики четвъртък и самото Христово Възкресение.

Според Евангелието, четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от четири важни събития: Исус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва към Господа, а накрая се случва предателството на Юда.

Kaкви са повелите и какво трябва да знаем за този ден?

Трябва да бъдем смирени

На Тайната вечеря Иисус предава на учениците си един от най-ценните уроци - този за смирението. Затова на този ден трябва да бъдем смирени. Какво точно означава това? Въвеждане на собствената душа в спокойствие и хармония, в един абсолютен баланс с всичко наоколо. Това е живот в мир и помирение с всички, включително със себе си. Да не укоряваш, да не съдиш, да прощаваш, разбирайки дълбочината на всичко, което се случва.

Почистване – на дома, тялото и душата

Почти през цялата Страстна седмица е забранена домакинската работа. Това е така, тъй като християните отдават мислите си на посланията и символите от последните дни от живота на Христа. Велики четвъртък обаче е отреден за пълно почистване – на дома, тялото и душата. В този смисъл някои домашни дейности са разрешени, но не всички.

В този ден се почиства домът, приготвят се яйцата, замесват се козунаците, но с това се изчерпват така наречените „допустими“ дела.

На Велики четвъртък е добре да изхвърлим от живота и ума си всички обиди и негативни чувства, които сме натрупали към околните и към себе си.

На Велики четвъртък си припомняме Тайната вечеря

На Велики четвъртък църквата отбелязва изключително важно събитие в живота на Христос и в живота на самите християни. Това е Тайната ве...

Някога е съществувал обичай да се запали църковна свещ и с нея да се обходи дома, като се правят кръстни знаци по всички стени, тавани и подове. Вярвало се е, че с това обредно действие се изпъждат всякакви нечисти сили. Църковни свещи се поставяли в ръцете на тежко болни, защото се е смятало, че те имат целебна сила.

На Велики четвъртък трябва да се избавим от вехториите и редица ненужни вещи, за да освободим място за нови, прекрасни неща, които ще влязат в дома и живота ни.

Не трябва да се пере

На Велики четвъртък чистенето е не само разрешено, но дори и задължително, но жените не бива да перат. Според една народна сентенция, ако жената пере на Велики четвъртък, както и ако простира пране, ще предизвика ураганни ветрове, дъжд и градушка.

Боядисват се яйцата

На Велики четвъртък се боядисват яйцата

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семей...

Боядисването може да се съпровожда с разговор за целите на семейството, какво искат да получат и постигнат, какви планове и намерения имат за следващата година, пише Edna.bg. Знаем, че първото яйце задължително се пуска в червената боя, и след като изсъхне, с него се изписва кръст върху детските челца – за здраве и успехи. Следващите яйца може да отразяват въображението на участниците в процеса, да бъдат шарени, весели, украсени по всякакви разнообразни начини.

Спомняме си за покойниците

Вярва се, че преди Великден душите на мъртвите се „разпускат“ и с това е свързано по-специално действие. Какво се крие зад тази дума – мъртвите се завръщат за кратко в материалния свят, излизайки от своите гробове.

Според едни те чакат близките им да ги посетят и да им занесат нещо за хапване, а според други по това време душите се смесват с живите и за малко присъстват „на този свят“. Има различни виждания кога става разпускането. Според едни, това е Цветница, според други – на Велики четвъртък. Във всеки случай това става в диапазона между Цветница и Великден.

Има едно поверие, че близките на покойника трябва да присъстват около гроба му точно на Велики четвъртък, ако желаят да получат материален знак от починалия. Роднините се оглеждат да забележат мушица, птичка, пчелица или друго хвъркато, което с поведението си да им даде някакъв смислен знак. Посетителите на гробищата носят абсолютно чисти дрехи. За предпочитане е те да са изцяло нови, необличани до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...