Кои са северните квартали на София?

19628
Кои са северните квартали на София?
Снимка: iStock

Столицата на България е дом за 1 386 779 души според данните от последното преброяване на населението през 2022 година, което ѝ отрежда първо място у нас и 13-то в Европа по брой жители. С цел по-лесното управление и функциониране на толкова голям град той е разделен на 24 района, включващи кварталите и жилищните комплекси, както и индустриалните и вилни зони, няколко града и села. Най-северните административни райони на София, включващи само крайградски части, са Нови Искър и Панчарево, а сред северните райони, включващи градски части са Връбница, Надежда, Сердика, Илинден.

За решилите да изберат свой дом в северните административни райони на столицата въпросът кои са северните квартали на София е от ключово значение. Любопитните и любознателните също биха се радвали да научат кои са северните квартали на София още повече, че те са много по-близо до центъра и Централна гара в сравнение с южните райони и квартали на града.

Колко квартала има в София?

Северните квартали на София и районите, в които се разполагат

-          Район „Връбница“ обхваща две села и няколко от северните квартали на София. Това са „Обеля“, „Връбница“, „Модерно предградие“, „Република 2“. Районът е част от столицата ни от 1961 година. В тези 2 села и 4 от северните квартали на София живеят според данните от последното преброяване на населението през 2022 година 52 337 души, с което по брой жители районът смело съперничи на големи български областни градове.

-          Ако район „Връбница“ не ви е изненадал с броя на жителите си, то район „Надежда“ определено ще го направи. Над 77 000 жители населяват северните квартали на София, включени в този район – „Надежда“, „Лев Толстой“, „Свобода“, „Триъгълника“, „Илиянци“,  „Требич“, както и Промишлена зона Илиянци.

-          Район „Сердика“, който е сред първите и най-стари столични райони, достига не само северните граници на града, но се простира чак до неговата централна част, така че само част от кварталите в този район могат да бъдат определени като северни квартали на София – „Фондови жилища“, „Орландовци“, „Бенковски“, като само един от тези квартали всъщност не е близо до центъра на столицата и до централна гара, а е по на север – „Бенковски“.

Кои са най-опасните квартали в София?

-          Район „Илинден“ също се доближава до централната градска част с някои от кварталите си като „Захарна фабрика“, чиито южни части граничат с квартал „Банишора“ и почти достигат до Централна гара. Северните части на този квартал обаче граничат с „Обеля“ – краен северен квартал на София. Останалите квартали в района по-скоро граничат с центъра на столицата ни, поради което трудно бихме ги определили като крайни северни квартали.

Любопитен факт е, че в района попада и част от Западен парк, известен като един от най-големите паркове в столицата, популярен с разнообразието от растителни видове. Районът прави впечатление и с добре поддържаната инфраструктура с широки зелени междублокови пространства и с липсата на типичното за София и неприятно за гражданите презастрояване.

Ако трябва да изброим само софийските квартали, полегнали по северната граница на столицата, то със сигурност те са: „Обеля 1“, „Обеля 2“, „Връбница“, „Свобода“, „Илиянци“, квартал, съществуващ от 1576 година, чието име е свързано с манастира „Свети Илия“ и „Бенковски“, обединил селата Биримирци и Обрадовци през 1954 година и превърнал се в квартал на София.

Северозападни квартали на София

  • „Банишора“ – стар квартал, формиран като работнически, разположен в непосредствена близост до Централна гара,
  • „Гевгелийски“ – един от малките софийски квартали, чието формиране е свързано с българите бежанци от Македония след Първата световна война,
  • „Захарна фабрика“.

Североизточни квартали на столицата

  • „Левски“ – млад квартал, бележещ отлично развитие,
  • „Малашевци“, който е софийски квартал от 1961 година,
  • „Орландовци“ – квартал, който е бил село, преди да бъде присъединен към София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com