Кои са страните с най-голямо винопроизводство?

9163
Кои са страните с най-голямо винопроизводство?
Снимка: Luc De Cleir / Pixabay

Вино се произвежда във всички континенти на планетата с изключение на Антарктида. Това е показателно за разнообразието на видовете грозде по света и възможностите му да се отглежда навсякъде. Ето кои са 10-те страни с най-голямо производство според Международната организация на лозето и виното за 2021:

10. ЮАР - 1 080 200 л/год.
Първата бутилка вино тук се произвежда през 1659 г. в Кейптаун. Средиземноморският климат на страната е идеален за отглеждането на винени лозя. Поради местоположението и мултикултурното население, вината на Южна Африка са микс от Стария и Новия свят. Южна Африка е прочута с хибридния сорт грозде, създаден тук - Пинотаж, което е микс от  Пино Ноар и Сензо.
Шенин Блан, Пинотаж

9. Германия 1 105 100 л/год.
В страната вино се произвежда от римски времена, а много исторически лозя са били разположени край река Рейн. Повечето вина в Германия са бели, защото бялото грозде предпочита по-хладния климат. Задължително трябва да опитате сладките и сухи бели вина от прочутото грозде ризлинг с характерна висока киселинност. В последните десетилетия се произвежда и червено грозде.
Ризлинг, Пино Гриджо, Зект (пенливо вино)

Всичко, което трябва да знаем за виното и как можем да го използваме?

Виното е една от най-благородните напитки, която има много ползи за здравето в умерени количества. Тя е подходяща, както за изискани яс...

8. Китай - 1 163 600 л/год.
В Китай вино се произвежда от най-древни времена, но едва през 80-те години на 20-ти век страната се глобализира, а винопроизводството и консумацията драстично се увеличават. Модерните китайски вина са със силно френско влияние. Хонг Конг е най-големият пазар на изискани вина.
Марселан, Карменер, Шандон, Лоян 

7. Австралия - 1 182 100 л/год.
Вино се произвежда във всеки щат на Австралия, макар повечето лозя да са в южната част. Поради голямото разнообразие на климата и почвите, виното във всеки един регион е уникално.
Каберне совиньон и Сира/Шираз

6. Чили - 1 246 800 л/год.
Първите лозя в Чили са донесени през 16-ти век от испанските конкистадори, но едва през 80-те години на 20-ти век започва да се развива чилийското винопроизводство. Чили се превръща в един от най-големите износители в света. Потвърждение на това е огромното количество чужди инвестиции, сред които “Робърт Мондави”, “Лафите Ротшилд”. От десетилетия сортът паис, нетипичен за Стария свят, е в основата на винопроизводството в Чили.
Совиньон блан, Шардоне, Пино Ноар

5. Аржентина - 1 369 000 л/год.
Аржентина е ключов играч в глобалното винопроизводства, като се появи на сцената през последните десетилетия. Повечето винени сортове грозде се отглеждат на голяма надморска височина като в района на Мендоса, който дава 80% от виното в страната.
Малбек, Торонтес

4. САЩ - 2 333 900 л/год.
Почти всички щати произвеждат вино, но 90% от производството е в Калифорния, който сам по себе си може да се нарече четвъртият най-голям производител на вино в света! Винопроизводството е част от американската история само от няколко века, като виното тук, както и в страните извън Европа, се нарича вино от Новия свят. Повечето американски вина са произведени от  сорта европейска винена лоза (витис винифера).
Зинфандел, Мерло, Corkbeard Каберне совиньон

9 убедителни причини защо трябва да пием вино

Неустоима миризма, богата на вкус и цвят – какво би могло да бъде по-приятно от чаша вино. Тези, които ценят тази фина напитка, с...

3. Испания - 3 248 000 л/год.
Испания е страната с най-големи лозови насаждения в Европа, но не произвежда най-много вино. Испанските вина са прочути със специфичния си вкус и са предпочитани от испанците. Консумацията в страната е висока, а цените на виното ниски.
Темпранийо, Риоха, Кава и Шери

2. Франция - 3 641 900 л/год.
Едва ли има винена листа в света без френско вино. Както и другите страни, Франция е повлияна от климатичните промени, които доведоха да намаляване на винопроизводството след 2018 г. Въпреки това, Франция е прочута с висококачествените си вина. Именно Франция дава имената на някои известни видове вина, произведени във френските региони Бордо, Бургундия, Шампан.
Бордо, Пино Ноар, Шампанско

1. Италия - 4 250 000 л/год.
Италия комбинира успешно дългата история на винопроизводство (още от времената на Гръцката колонизация) и перфектния климат. Страната дава една четвърт от глобалното винопроизводство. В италианските лозя се отглеждат над 500 вида винени сортове грозде, както бели, така и червени.
Просеко, Кианти, Монтепулчано Д Абруцо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com