Кои вещи и предмети не бива да държите в мазето?

5900
Кои вещи и предмети не бива да държите в мазето?
Снимка: iStock/ Guliver

Мазето е многофункционално пространство, което често служи за съхранение, пералня или дори за допълнително жилищно пространство в някои домове. Има обаче някои предмети, които не трябва да се съхраняват в мазето поради потенциални рискове и опасности.

Ето някои неща, които трябва да избягвате да съхранявате в мазето:

Важни документи: Жизнено важни документи като актове за раждане, паспорти и финансови документи трябва да се съхраняват на сигурно и климатизирано място. Мазетата са податливи на влага, наводнения и температурни колебания, които могат да повредят или унищожат тези важни документи.

Ценности: Предмети със значителна стойност, като бижута, произведения на изкуството и колекционерски предмети, не трябва да се съхраняват в мазето. Сигурността може да е проблем, а рискът от повреда от наводнение или влажност е твърде голям.

Електроника: Мазетата обикновено не са подходящи за електроника като компютри, телевизори и аудио оборудване. Влагата и влажността могат да доведат до корозия и електрически проблеми. Освен това е по-вероятно в мазетата да се намират вредители, като например гризачи, които могат да причинят повреди по кабелите и компонентите.

Дрехи и тъкани: Влажните мазета могат да създадат идеална среда за развитие на плесени и мухъл, които могат да разрушат дрехи, спално бельо и тапицерия. Най-добре е да съхранявате тези предмети в сухи, добре проветриви помещения.

Направете това и мазето ви ще се отрупа от чували с КАРТОФИ

Съхранение на храна: Избягвайте да съхранявате бързо развалящи се или неконсервирани хранителни продукти в мазето. Мазетата са предразположени към температурни колебания, които могат да доведат до разваляне на храната или да привлекат вредители. Подходящите места за съхранение на храна обикновено са в кухнята или в специално обособен килер.

Бои и химикали: Съхраняването на бои, разтворители или химикали в мазето може да бъде опасно. Екстремните температури и влажност могат да променят химическия състав на тези вещества, което ги прави опасни за употреба. По-добре е да ги съхранявате в добре проветриво и контролирано от температурата помещение, като например гараж или навес.

Чувствително оборудване: Чувствително оборудване, като камери, научни инструменти и медицински изделия, не може да се съхранява добре в мазето поради колебанията на влажността и температурата. Тези елементи са по-подходящи за контролирана вътрешна среда.

Растения: Мазетата обикновено имат ограничена естествена светлина, която е от съществено значение за развитието на повечето растения. Стайните растения трябва да се държат на добре осветени места над земята.

10 неща, които НИКОГА не трябва да складирате в мазето

Запалими материали: Избягвайте да съхранявате в мазето запалими материали, като например резервоари с пропан, бензин или фойерверки. Тези предмети трябва да се съхраняват на безопасно, добре проветриво място на открито, за да се намали рискът от пожар или експлозия.

Незапечатани дървени елементи: Дървените изделия, които не са запечатани или обработени по подходящ начин, могат да бъдат податливи на повреди от влага и вредители. Недовършените дървени мебели или подови настилки, например, трябва да се съхраняват на по-сухо място, за да се предотврати изкривяване и гниене.

Мазето е ценно място в много домове, но е важно да внимавате какво съхранявате там. Като избягвате съхраняването на важни документи, ценности, електроника, дрехи и други уязвими предмети в мазето, можете да помогнете да защитите имуществото си от потенциални щети и загуби. Разбирането на ограниченията и потенциалните рискове на вашето мазе може да ви помогне да вземете информирани решения за съхранение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com