Кой би повярвал, че този ДОМАШЕН шампоан със сода е толкова ефикасен

5443
Кой би повярвал, че този ДОМАШЕН шампоан със сода е толкова ефикасен
Снимка: iStock/Guliver

Содата има много приложения както в бита, така и в грижата за красотата. Знаете ли дори, че със сода можете да си направите сами домашен шампоан, който да не съдържа всички вредни за косата ни химикали, съдържащи се в козметиката от магазина. По този начин ще предпазите косата си от евентуално изсушаване, раздразнение, омазняване или накъсване. Нека видим как да приготвим вкъщи шампоан с помощта на содата, а като бонус ще ви издадем и още една хитринка – вода за изплакване с ябълков оцет. Останете до края, за да разберете как е най-правилно да използвате такъв вид домашна грижа за косата.

Как да приготвим шампоана със сода?

Защо да изберете шампоан без сулфати, ако държите на здравата коса?

За здравата, бляскава и пълна с обем коса са важни не само начина на живот, храненето и грижата, но и елементарните навици като измиван...

Много от предлаганите на пазара шампоани и продукти за коса спомагат за премахването на естествените масла от скалпа. По този начин се увеличава производството на себум или пък скалпът се изсушава прекалено. В резултат на това косата ни бива мазна в корена и суха и изтощена в краищата. 
Содата е много подходяща алтернатива на шампоаните, тъй като тя стимулира обема и блясъка на косата. Това се дължи на минералите в състава й, които спомагат за почистването и регенерирането на космения фоликул и скалпа. 

Приготвяне на шампоана

За приготвянето на този шампоан не и е нужно нищо друго освен сода и вода. Може да го правите непосредствено преди къпане или пък да приготвите по-голямо количество и да го съхранявате в подходяща бутилка. Съотношението е 1:3 сода към вода. Например ако имате 50 гр сода, водата, която трябва да прибавите, е около 150 мл. Разклатете добре преди да започнете нанасянето. Поставете върху добре намокрена коса с масажни движения. След това оставете да престои на косата ви около 2-3 минути. Изплакнете добре. За да неутрализирате действието на основата е добре да използвате продукт с киселина. За тази цел ще ви дадем още една домашна рецепта – изплакваща грижа с ябълков оцет. 

Как да използваме водата с ябълков оцет?

Правилата, които трябва да спазваме при избор на шампоан

Основата на грижата за косата са шампоани и балсами. Много от нас ги избират, водени от обонянието и зрението си. Хубава бутилка плюс п...

За да се балансират pH нивата от силната алкалност на содата, трябва да се използва киселина. Безвреден, а и полезен вариант за тази цел е ябълковият оцет. Единственото, което трябва да направим, е да смесим една част от оцета с четири части вода. Отново даваме пример – 50 мл оцет с 200 мл вода. Разклащаме добре и изплакваме внимателно от корените до връхчетата, като се стараем да не пропуснем някъде. Още един допълнителен  трик към това – при изплакването със студена вода ще се задържи влажността в скалпа, а това ще направи косата ви след такова измиване да изглежда загладена и с естествен блясък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...