Кой би предположил, че тази поза на спане не е подходяща за вас

6194
Кой би предположил, че тази поза на спане не е подходяща за вас
Снимка: https://pixabay.com

Замисляли ли сте се някога дали позата, в която ви е най - удобно да спите вечер, всъщност е полезна за вашето здраве. Качеството на съня зависи от много фактори, но един от ключовите е именно позата. В статията ще разгледаме удобството на позициите на тялото по време на сън погледнато през призмата на Аюрведа и от медицинска гледна точка.

От гледна точка на философията Аюрведа

Как да заспите за 2 минути във всяка ситуация?

Безсънието и липсата на сън все повече става проблем за хората. Ако смятате, че не можете да заспите, опитайте метода на американските ...

Когато спите на дясната си страна енергията, която преминава от там ви прави по - активен. Хората вярващи в тази философия свързват спането надясно с Бог Шива. Според тях, спейки така все едно му се покланяте. В това положение тялото ще си почине по - добре, защото енергията и въздуха влизат през лявата ноздра, която допуска лунната енергия. Така организма ви се охлажда. Ако сте имали по - изтощителен ден и нервната ви система е повече превъзбудена е отлична идея да си легнете на дясната страна.

Когато спите на лявата си страна тялото ви ще се затопли, защото вдишването през дясната ноздра привлича и активира повече слънчева енергия. Това положение не ви позволява да си отпочинете напълно, но пък подобрява храносмилането.

Позиция по гръб не е подходяща за всеки човек, защото притиска централния канал, но пък е много полезна за балансирането на енергията.

Спане по корем не е препоръчително за никого. Според източната философия тя принизява човека до животното като блокира всички чакри.

Какво казва за вас позата, в която спите?

Езикът на тялото говори красноречиво за нас самите, дори когато спим. Експерти за наблюдавали връзката между позите на тялото по време ...

Най - общо казано според повечето посветени в Аюрведа най - добре би било ако спите на дясната си страна, но въпреки това всеки сам може да прецени позицията, в която се чувства най - добре и удобно.

От медицинска гледна точка

Според медицината спането в позиция по корем не е никак подходящо по отношение на здравето. Когато заспите в тази поза освен, че ще сдобиете с болки в гърба поради неправилното разпределение на тежестта върху гръбнака, но и е много вероятно да получите отоци и бръчки заради това, че лицето ви е заровено във възглавницата цяла нощ. Съвета, който може да ви дадем е да премахнете възглавницата или да си вземете най - ниската възможна. За да запазите по - добре гръбначната извивка в тази позиция е препоръчително да подложите нещо под таза си - например одеало или малка възглавничка.

Спането по гръб е много по - препоръчителен вариант. Препоръчва се при проблеми със ставите, но е крайно неподходящо за тези от вас, които страдат от сънна апнея или имат проблеми с хъркането.
Позицията на лявата страна е най - полезна по отношение на здравето. Препоръчително е да спите в тази позиция ако имате проблеми с храносмилателната система - лениви черва, запек, рефлукс. При хъркащите също е много добре да спазвате тази посока за сън. Хубаво е да редувате лява с дясна страна, защото е научно доказано, че хората които спят постоянно или по - често на едната си страна са повече предразположени към образуване на камъни в бъбреците, а също така се възпрепятства и работата на бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com