Кой български цар е убит по погрешка на границата?

3474
Кой български цар е убит по погрешка на границата?
Снимка: Aniello Falcone / Public Domain

Всички се възхищаваме на нашите успешни владетели и черпим вдъхновение от техните победи, но историята ни е изпълнена със светли и тъмни моменти. Днес ще разкажем за един малко познат български цар, който бива убит по погрешка от българските граничари. Разберете кой е той!

Кой български цар е убит на границата

Името на този владетел е цар Борис II. Той е първородният син на цар Петър. Спори се около точната година на раждането му, като преди се смяташе, че е през 928 или 931, но сегашните тълкувания посочват година около 950. През 963 година той е изпратен като заложник заедно с по-малкия си брат Роман в Цариград. Един от претекстите е за получаване на по-добро образование, подобно на това на техния дядо Симеон, но на практика основната причина е свързана със спазването на мирния договор от 927 година. Те се завръщат в България през 968-969 година, след като цар Петър претърпява инсулт и умира в началото на 969 година.

Краткото управление на Борис II

Цар Борис II поема управлението на страната, но след поредното нашествие по българските земи на княз Светослав, той е принуден да му се подчини. Въпреки това формално запазва царската си корона, включвайки български подкрепления в похода на Светослав срещу Константинопол. През 970 година армията на този княз е разгромена от византийците и той се оттегля на север от Стара планина. Тогавашният император Йоан Цимисхий подготвя византийска офанзива с цел да "освободи" българските земи от чуждите нашественици. На практика византийският император се справя със Светослав, но след това разкрива истинските си намерения, окупира цяла Източна България. Превзема столицата Велики Преслав и я кръщава на свое име - Йоанопол. Така царуването на Борис II е много кратко - само 2 години от 969 до 971 година.

Смъртта на Борис II

След пленяването на Борис II и Роман, те биват представени като трофеи в Константинопол. Там на първородния син на цар Петър се отнемат царските символи и по този начин ромеите приемат, че българската държава официално престава да съществува. Въпреки това, западните български земи продължават да бъдат свободни и се управляват от синовете на комит Никола, от които най-известен е Самуил. В периода между 971 и 977 година двамата братя живеят като пленници във византийския двор.

През 977 година Борис II и Роман успяват да избягат, като се обличат като византийски войници и се опитват да преминат границата към останалата свободна част от България. Там Борис II бива убит от българските граничари, които не успяват да го разпознаят. По това време се е смятало, че за всеки допуснат да премине нелегално границата е трябвало охраняващите да заплатят с живота си, така че Борис II намира своята смърт от български ръце.

Борис II е един от най-малко познатите български владетели. Управлението му продължава само 2 години, през голяма част от които е практически подчинен на княз Светослав. Неговата съдба е наистина трагична, тъй като се оказва изправен пред изключително трудна ситуация, в която няма правилен ход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com