Кой български цар води първата икономическа война в Европа?

32908
Кой български цар води първата икономическа война в Европа?

Конфликтите между България и Византия са изключително много, но знаете ли, че един от тях е бил първата икономическа война в Средновековна Европа? Да разберем за кой военен сблъсък става въпрос и каква е връзката му с икономиката.

Коя е първата икономическа война в Европа

Историците приемат, че това е конфликтът между България и Византия, започнал през 894 г. - още в началото на управлението на княз (по това време все още е княз) Симеон. След събитията, последвали свалянето на Владимир-Расате, Преславският народен събор от 893 г. избира третия син на Борис I за владетел - Симеон. Той е завършил Магнаурската школа, което е най-престижното учебно заведение за това време. Въпреки че е готвен за глава на българската православна църква, той поема тежестта на управлението на страната. Важно решение от този събор е отхвърлянето на гръцкия език като официален в страната. Това води до намесата на Византия, която се опитва да извлече полза от слабостите на България, като премества търговията на българските търговци от Константинопол към Солун (това е вторият по големина град в империята). Търговците губят пазара в Цариград и се налага да заплащат по-високи мита. Едностранната промяна на тези обстоятелства е неправомерен акт от страна на ромеите. Симеон се опитва да уреди въпроса мирно, но след неуспех обявява война на империята през 894 г., веднага след изтичането на 30-годишния мирен договор.

Как се развива войната между България и Византия

Симеон нахлува необезпокояван в Тракия, като първоначално не среща съпротива, тъй като Византия е заета в продължителния си конфликт с арабите на изток. Затова византийският император изпраща срещу Симеон известният пълководец Никита Кринит, чиято армия е съставена само от ромейските войски на Балканския полуостров, както и много хазари, които са част от личната гвардия на императора. Симеон успява да се справи с тях без проблем. Дори, за да унизи императора, му изпраща обратно пленените хазари с отрязани носове.

Византия реагира на този тежък удар върху престижа си, успявайки чрез силната си дипломация да настрои маджарите срещу Симеон. По това време те са живеели в земите на днешна Североизточна Румъния. Освен това, срещу България е изпратен и известният пълководец Никифор Фока, така че българският владетел да бъде притиснат от две страни. Симеон първоначално иска да се справи с Никифор Фока, но след като византийски кораби помагат на маджарите да пресекат делтата на река Дунав и да започнат нападение над българските земи, се вижда принуден да остави голяма част от войската си в Тракия и да се опита да спре маджарската офанзива. Този подход на Симеон не дава необходимия резултат след като е победен от маджарите и бива обсаден в крепостта Дръстър. Прародителите на днешните унгарци дори успяват да достигнат до новата ни столица Велики Преслав и да опустошат цяла Североизточна България. Симеон успява да постигне временно примирие с Византия през 895 година и по този начин маджарите се изтеглят северно до река Дунав.

Но един от най-успешните ни царе в историята няма да остави нещата по този начин. Разберете в утрешната статия как Симеон успява да си отмъсти на ударилите го в гръб маджари и по този начин, той стои в основата на създаването на днешната им държава Унгария.

Как цар Симеон създава днешна Унгария - втора част на първата икономическа война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com