Кой е чаят, който бори успешно редица заболявания, подобрява храносмилането и повишава либидото?

1162
Кой е чаят, който бори успешно редица заболявания, подобрява храносмилането и повишава либидото?
Снимка: Pixabay.com

Мурсалският чай е билка, която се среща само на Балканския полуостров, расте на височина между 1000 и 2000 метра надморска височина в планинските региони. Определено може да се каже, че е едно от чудесата на България. Има много силен специфичен вкус, който напомня мента. Пие се за дълголетие и енергия и е един от най-мощните антиоксиданти. Има противоанемично, противовъзпалително, антимикробно и тонизиращо действие върху организма.

Редовният прием на мурсалски чай повишава имунната система и поддържа добро настроение. Билката предпазва организма от въздействието на свободните радикали и забавя процесите на стареете на клетките. Също така регулира пулса и кръвното налягане, има очистително действие и спомага за премахване на вредни вещества и радиоактивност.

Билката е идеална по време на грипния сезон, защото бори успешно настинки, кашлица и др. Мурсалският чай е ефективен и при проблеми с пикочните пътища и простатит, чернодробни и бъбречни заболявания. Известен е и като “българска виагра”.

Учени: Това е чаят, който прочиства дихателните пътища и подобрява храносмилането

Мурсалският чай се препоръчва и за профилактика и лечение на заболявания, свързани с храносмилателната система – гастрит и дори хранителни отравяния.

Може да се насладите на билките, особено през есенно-зимния период. Тя ще засили имунната ви система и ще държи досадните грипове и настинки надалеч. Мурсалският чай издържа на ниски температури и лоши метеорологични условия и затова и приемът му помага на организма да изгради по-добра защита и имунитет.

Когато човек пие мурскалски чай, той доставя на тялото си фолиева киселина, а когато тя е в достатъчно количество, се усвоява по-добре желязото. Както знаете недостигът на желязо води до анемия.

Какви са ползите от редовният прием на мурсалски чай ?

Традиционна употреба - мурсалският чай има дълга традиция в балканската народна медицина. Той се използва като лечебно средство срещу различни здравословни проблеми. Вярва се, че има редица лечебни свойства, вкл. противовъзпалителни и антимикробни.

Лечебни свойства - билката съдържа различни активни съединения като флавоноиди, танини и етерични масла, които ѝ придават лечебните ѝ свойства. Използва се за облекчаване на симптомите на простуди и грип, както и за повишаване на имунната система. Счита се, че мурсалският чай може да помогне при бронхит и други дихателни заболявания.

Антиоксидантни свойства - подобно на много други чайове, мурсалският чай съдържа антиоксиданти, които помагат на организма да се бори със свободните радикали и да поддържа клетките здрави. Тези антиоксиданти се свързват с намаляването на риска от различни хронични заболявания.

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Спокойствие и релаксация - някои хора използват мурсалския чай заради неговите успокояващи и релаксиращи свойства. Често се използва като напитка, която помага на хората да се отпуснат след натоварен или стресиращ ден.

Как се приготвя?

За да се приготви мурсалски чай, сушените цветя и листа се заливат с гореща вода и се оставят да киснат за около 5-10 минути. След това се прецежда и се пие.

Въпреки че мурсалският чай се използва в народната медицина и има множество последователи, винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете да използвате някои билки, за да се уверите, че те са подходящи за вашето здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com