Кой е единственият сорт зеле, подходящ за сармите на трапезата?

33524
Кой е единственият сорт зеле, подходящ за сармите на трапезата?
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Зелето е един от най-консумираните зеленчуци у нас независимо дали говорим за салати и туршии, или за други ястия. Богато на витамини и минерали, то е бариера за вируси и инфекции. Мощен антиоксидант е и предпазва клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Съдържа щедри дози витамин С, което го прави изключително подходящо за периоди с вирусни и грипни епидемии, както и за консумация от пушачите, при които нивата на витамин С са традиционно ниски.

Съдържа добри количества магнезий, желязо и калций, а съдържанието на аминокиселината лизин го прави чудесно профилактично средство за прочистване на кръвта. Зелето доставя на организма фибри, нискокалорично е, поради което е подходящо и за диета и контрол на теглото, а холинът в него подпомага регулирането на обмяната на мазнините. Препоръчва се за хора, страдащи от диабет, както и за консумация от всички, загрижени за теглото и здравето си.

Ако купувате ЗЕЛЕ, първо погледнете КОЧАНА

Сезонът на киселото зеле е. Много семейства сега закупуват зеленчука, който да подготвят в бидон за зимата. Киселото зеле е не само пол...

Как да познаем кое зеле е качествено?

Доброто и качествено зеле се познава по кочана. Той трябва да е свеж, без загниване, да е твърд, да няма хлътвания. Това показва, че зелето е и качествено, и прясно. Друго, на което следва да обърнете внимание, е дали зелката не е прекалено лека. Ако е така, откажете се и потърсете друго място за покупка. Твърде леките зелки сочат загниване вътре на зелето и това, че не е прясно.

 

Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и от две години в България се отглежда сръбският сорт сармалин.
Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация на салатка, приготвяне на вкусно прясно зеле, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро.

Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и от две години в България се отглежда сръбският сорт сармалин. Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро.

Запазете и съхранете прясното зеле до пролетта с тези трикове!

Прясното зеле е супер полезно и адски вкусно. Както на салата, така и в различни манджи.  Хубаво е да знаем обаче как можем да го...

 

Как да познаете зелето кьосе?

Това е сорт зеле, който е подходящ за салати и туршии, както и за използване на листата му за приготвяне на сарми. Сортът е от късните и ще го откриете на пазара през октомври и ноември. Подходящо е за туршии благодарение на въздушните камери между листенцата му. Листата му са по-меки от тези на останалите сортове. Това е негова отличителна черта и позволява този сорт да се използва за приготвяне на сарми, при които е важно листата да са нежни, крехки, меки, за да може да се свиват добре, без да се цепят и късат и да са по-вкусни готовите сарми.

Друг начин, по който може да познаете кьосето, е като погледнете кочана му. Първо, той не следва да е огромен, второ, от него на първия ред трябва да излизат не 4, а 6 листа. Може да направите и следния простичък тест – проверете навива ли се навън външното листо, без да се сцепи. Ако се навива – това е вашето зеле. За налагане в солена вода и приготвяне на кисело зеле също ви трябва този сорт. Останалите не омекват в кацата и не са подходящи. Винаги може да се консултирате и с търговеца, ако не разпознавате сортовете, но не е лошо да имате тези елементарни познания, с чиято помощ да изберете правилното зеле.

Никога не яжте тази част от зелето

Бялото зеле е любим есенен зеленчук на много хора. Но експертите отбелязват, че е почти невъзможно то да се отглежда без използван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да накисваме зеленчуците във вода, сода за хляб или оцет?

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com