Кой е градът на розите в България? Любопитни факти, които не знаете

26993
Кой е градът на розите в България? Любопитни факти, които не знаете
Снимка: Kazanlak.com

От 19 век, заради обширното отглеждане на маслодайна роза, областта, разположена южно от Стара планина и северно от Сърнена Средна гора, е известна като Розовата долина. Своеобразна столица на Розовата долина, градът на розите е Казанлък, град-благоухание и магия, в който туристите могат да се насладят на стари традиции в областта на отглеждането и обработването на рози в историко-етнографския комплекс „Кулата“. Посетите ли Казанлък – града на розите – не пропускайте да се насладите на ароматните цветя, посещавайки музея на розата, наблюдавайки примитивно розоварене и опитвайки вълшебното въздействие и силата на розовото масло.

Историята на розовото масло в града на розите

Сортът, от който се добива прочутото розово масло, ценна съставка за парфюмерията, козметиката и други сфери на промишлеността, носи наименованието Rosa damascena. Отглеждането на рози за добив на розово масло е традиция и поминък в България още преди Освобождението, като малко известен факт е, че са се добивали почти 1000 кг. годишно розово масло.

Казанлък се поклони пред героите на Освобождението на България

Това е сериозен добив, имайки предвид, че е необходим цял декар рози, за да се добият 100 кг. розово масло. Друг любопитен факт е, че около  годините, в които е избухнала Първата световна война, са засадени у нас цели около 90 000 дка рози, което е рекорд на площите за отглеждане на рози за страната ни. Намалели са значително почти до пълното им заличаване през 30-те години на миналия век. Отглеждането на рози се възражда у нас след края на Втората световна война, като добивът и употребата на розово масло са най-активни и популярни през XIX и началото на XX век – години, в които ценното масло се превръща в скъпа и незаменима съставка на редица козметични и парфюмерийни продукти.

Община Казанлък е сред пионерите по иновативна грижа за здравето на детето

Три от градовете, разположени в Розовата долина – Казанлък – столицата на розите, Карлово и Калофер се превръщат в областите, в чиито земи се отглеждат най-обширните розови масиви и се добива най-много розово масло, а основните и главни производители и търговци на популярното и ценно розово богатство са фамилиите Шипкови, Кидови и Бончеви.

Не е случайно, че Карлово също претендира да бъде градът на розите, макар да е известен Казанлък като такъв. Условията за отглеждане на маслодайната роза в Карлово са отлични, което позволява и този град да добие популярност освен като роден на Дякона и като град на розите, известен с производството на розово масло. Подобна е и славата на Калофер, но все пак официално столица на Розовата долина остава именно Казанлък, приютил и музея на розата и историко-етнографския комплекс, свързан с отглеждането на рози и добива на розово масло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com