Кой е Калифер войвода – дал името си на град Калофер?

7116
Кой е Калифер войвода – дал името си на град Калофер?

За Калифер войвода и четата му се носят легенди и вдъхновяващи разкази, разказващи за подвизите им и за произхода на името на историческия град Калофер. От уста на уста се носи преданието, че Калифер войвода не само е дал името си на Калофер, но и е основал града през 1533 година, когато по времето на султан Сюлейман бранел с четата си земите около съвременен Калофер от набезите на турците и нападал керваните им. Според легендата набезите на четата над турските кервани били толкова жестоки, че султанът се принудил да сключи сделка с тях – да им даде земи, в които да се заселят, а те да не закачат от своя страна керваните им. Така и станало. Заселили се Калифер войвода и четниците по тези земи и създали Калофер, който кръстили на името на войводата.

Кой е най-известният българин роден в Карлово?

Как се е създал Калофер?

Любопитен въпрос е как е създаден Калофер само от мъже? Четниците естествено нямали невести, нямало кой да създаде дом и потомство. Преданието разказва, че си откраднали булки от близкия Сопот и така посели семето на живота в пустата земя на Калофер. Домовете им построили майстори от близкия Пловдив, който тогава носел друго име. Така Калофер се изградил камък по камък, дом подир дом, народили се дечица – дедите на съвременни калоферци.

Кой е най-известният българин роден в Сопот?

Какво сочат историческите извори за произхода на революционерския град?

Историческите извори ни сочат тъжни събития в Калофер. Те мълчат относно създаването му, но разказват за опожаряването му от кърджалии през 1799 година и отново през 1804 година. За щастие градът се възстановява бързо и животът се възражда с нова сила. Нещо повече – бележи разцвет и се слави с богатството си през  XIX век, когато поради производителите на шаяк и наличието на богати търговци в града го наричат Златен Калофер или „Алтън Калофер“. Разкошът на града продължава до падането на България под Османска власт. Следва ново опожаряване на Калофер от турците, като градът дава и свидни жертви. Последното опожаряване датира от 1877 година. Духът на калоферци обаче остава жив и те изграждат и възстановяват селището си от нищото след всяко негово сриване до основи. Пожарите не изпепеляват револционните им сърца, не изгарят душите им, а само домовете им. С общи усилия отново изграждат Калофер – градът, кръстен на Калифер войвода, градът на четниците, на бунтовниците, революционерите, на Гълъб войвода, на Христо Стефанов и на незаменимия Христо Ботев, на стотиците знайни и незнайни военни, лекари, юристи, хайдути, просветни дейци, учители, за които градът е родно място. Днес паметта за много от тях се пази от всяко камъче в Калофер, от всяко свято ъгълче и от националния музей „Христо Ботев“, който е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...