Кой е най-добрият начин за съхраняване на картофи през зимата?

11627
Кой е най-добрият начин за съхраняване на картофи през зимата?
Снимка: polatdover / Pixabay

Сигнал за прибиране на реколтата от картофи е изсъхването на листата. Вадете грудките само при слънчево и сухо време, за да намалите риска от гниене в бъдеще. Ранните сортове се берат в края на юли - началото на август, а среднозрейните - от края на август до първите седмици на септември.

Проверете дали вредители (плъхове, мишки, насекоми) не са попаднали в склада; създайте идеален микроклимат (от +2 до + 4°C, 75–80% влажност). Събраните картофи се държат на специални стелажи за зеленчуци в продължение поне на една седмица. Клубените се проверяват предварително за повреди, почистват се от пръстта.

В коридора

Въпреки че съхраняването на картофи в апартамент ви позволява винаги да имате достъп до тях, това се усложнява от някои проблеми. Температурата в коридора се променя постоянно на влизане и излизане. Затова картофите е желателно да покрият със зебло. Ако в апартамента е горещо, наблизо се поставя съд с вода.

Във входа

Входът на жилищна сграда ви позволява да съхранявате големи количества картофи, но уви: първата опасност в такива условия са съседите. За да се предотврати кражба, съдовете с картофите се заключват и закрепват към пода.

Правилно съхранение на картофите след прибиране на реколтата

Как да съхранявате картофи в апартамента за зимата?

Складово помещение е най-добрият вариант: тук се поддържа постоянен климат, не влизат слънчеви лъчи. Клубените не поникват, не позеленяват и не гният. Реколтата съхранявайте в дървени сандъчета с отвори или в мрежи за достатъчна циркулация на въздуха.

На балкона

Балконът е обичайно място за съхранение на картофи у дома. Тук се поставят големи кутии със зеленчуци, а сравнително постоянният температурен режим позволява на клубените да останат свежи до пролетта.

Избор на балкон

Дори на остъклен балкон през зимата е студено, особено през януарските студове, така че отопляема стая е по-подходяща. Наличието на температурни сензори ще помогне за създаването на идеален микроклимат за клубените (+2 ... + 4°С). На открит балкон, без специални инструменти и съдове, няма подходящи условия за съхраняване на картофи - клубените ще бъдат засегнати от студа, поради което се предпочита остъклено пространство.

В дървени кутии

Неотопляемите кутии (щайги) се съхраняват в апартамент, сутерен или на отопляем остъклен балкон... Такъв контейнер ще осигури необходимата вентилация и дървото няма да позволи на клубените да се овлажнят. Понякога контейнерът или щайгата се изолират с пяна, фолио или топла кърпа, плътно затваряйки всички дупки. Това ще предпази културата от застудяване, но ще намали вентилацията. За да не се овлажняват зеленчуците, те се пренареждат редовно.

Как задължително се съхраняват картофите през зимата?

В пластмасови кутии

Такива контейнери са евтини, но нямат вентилационни отвори. Пластмасата е изкуствен материал, който не пропуска въздух или влага, което създава парников ефект. За да се премахне този недостатък, в стените на кутията се правят малки дупки, на дъното се постилат пясък или слама.

Когато държите картофите в топъл навес или килер, използвайте обикновена мрежа. За балкона са подходящи специални раници (термоконтейнери) с различни размери, оборудвани с изолация от фолио отвътре. Такова устройство е достатъчно компактно, за да съхранява зеленчуци за дълго време. Моделите се продават с термични сензори и нагревателни елементи, които повишават температурата в раницата, ако доставките се съхраняват на неотопляема веранда.

Често срещани грешки

Когато съхранявате картофи у дома и на балкона, обикновено клубените не се сортират с необходимото внимание. Важно е да изхвърлите повредените, като съхранявате само цели, здрави грудки.

Съхранявайте картофите с други зеленчуци. Идеалният съсед за тях е цвеклото, то се слага като горен слой, за да абсорбира излишната влага.

Често не се дезинфекцират контейнерите. За да се запази реколтата, се препоръчва обработката на кутии, торби и чували с разтвор на калиев перманганат.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com