Как задължително се съхраняват картофите през зимата?

22275
Как задължително се съхраняват картофите през зимата?
Снимка: polatdover / Pixabay

В много страни по света картофите биват наричани „​​другият хляб“. Този кореноплод е е истински радостен подарък за всяка домакиня, защото с картофи могат да се приготвят стотици ястия - от картофено пюре и картофени палачинки до картофени пайове и запеканки, включват се и в любимите ни новогодишни и всякакви други празнични салати.

Но големият проблем е с тяхното запазване в здраво и нормално състояние. Поради неправилни условия на съхранение качеството на картофите започва постепенно да се влошава.

Температура

Оптималната температура за съхранението им е от 5 до 7 градуса - затова може да ги държите на балкона до края на есента. Но само докато температурата падне под -1 градуса, за да не измръзнат.

Опаковка

Най-добре съхранявайте картофите в чували от зебло или дървени сандъци. Купените от магазина не трябва да се оставят в найлонови торбички - ако няма да ги готвите в близко бъдеще, по-добре ги оставете в кутия или сандък.

Влажност

Второто правило: клубените трябва да се съхраняват при влажност на въздуха 80-90%. Ако тя намалее, картофите губят влага и еластичност. Прекомерната влажност пък провокира образуването на гъбички и мухъл. При това, топлината и влагата са идеални условия за покълване - така картофите влошават хранителната си стойност.

Картофи: 5 храни, до които не трябва да ги съхранявате

Осветление

Третото правило: трябва да съхранявате картофите на тъмно. Слънчевата светлина провокира образуването на соланин в пулпата. Самият соланин е лека отрова. Това вещество причинява гниене и развъжда бактерии, които са опасни за хората. Картофите със соланин личат по зеленикавия оттенък.

Мазе

Ако имате изба или мазе, най-добре е да пазите картофите си там. Въобще, тъмно и хладно място е идеалното за съхранение. Най-ниската допустима температура през зимата е от 2 до 3 градуса, влажността, както споменахме – 80%; необходимо е също да има добро проветрение. Поставете кутии или сандъци на рафтове и сложете картофите в тях, препоръчително е да увиете кутията (сандъка) с плат или да я покриете с вестници.

Балкон или складово помещение

Можете също така безопасно да съхранявате картофи в апартамент, но само при определени условия. Изберете сухо, хладно място без пряка слънчева светлина. Изолиран балкон, килер, кухненски шкафове, които са разположени далеч от радиатори и други източници на топлина. Често срещана грешка е поставянето на картофи в хладилник. Поради ниската температура нишестето в тях се превръща в захар, кореноплодът придобива сладък вкус и става мазен - картофите започват да гният и се развалят.

Правилно съхранение на картофите след прибиране на реколтата

Какви зеленчуци и плодове да съхранявате заедно с картофи?

По възможност, върху картофите е добре да се наредят два реда цвекло, за да поеме излишната влага и самите картофи да останат сухи. За да не поникнат, добавете към тях няколко ябълки. Поставете листа от пелин върху клубените, за да предотвратите развитието на гъбички.

За да предпазят грудките от бактерии и болести, някои попарват картофите с вряща вода или използват меден сулфат. Но след тази процедура непременно трябва да ги изсушите и едва след това да ги оставите за съхранение.

Как да предпазим картофите от гниене?

Мухите и неприятната миризма са ясен знак, че картофите са започнали да гният. Проверете запасите си и изхвърлете развалените грудки. Тази процедура извършвайте редовно, като премахвате гнилите; а онези, които са лежали близо до тях, трябва да бъдат изсушени и консумирани възможно най-скоро, в противен случай те също може скоро да загният. Отстранете набръчканите, увехнали и зелени грудки. Ако кората е само частично зелена, можете да я отрежете и да сготвите незасегнатата част.

Колко издържат картофите?

Средно картофите се съхраняват 5-6 месеца, след което бавно започват да се влошават и губят хранителни вещества. Късните и средно късните сортове са по-подходящи за дългосрочно съхранение, защото техният период на покой е по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Животът ви е все по-объркан? 4 признака, че Вселената ви изпитва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com