Кой е най-големият остров в света?

11867
Кой е най-големият остров в света?
Снимка: Jean-Christophe ANDRE / Pixabay

В света има над 900 000 острова.

Знаете ли кой е най-големият от тях?

Гренландия

Гренландия е самоуправляваща се провинция, разположена между Северния ледовит и Атлантическия океан. Представлява арктическа островна държава, част от континента Северна Америка. Но в политически и исторически план е по-тясно свързана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Заема площ от 2 166 086 кв. км и е с население от 56 500 души.

История на Гренландия

До X в. Гренландия е непозната за Европа, когато е открита от норвежки викинги, объркали пътя за Исландия. Макар при тяхното пристигане, островът е необитаем, смята се, че в древността тук са живели хора. Предшествениците на съвременните инуити пристигат на острова през около 1200 г. В продължение на векове инуитите са единствените жители на Гренландия.

”Откриването” на Гренландия се свързва с името на Ерик Торвалдсон, известен като Ерик Червения заради цвета на косата му. Ерик Червеният е норвежки мореплавател, принуден да напусне родината заради убийство, извършено от баща му. Семейството се заселва в Исландия, но Ерик, на свой ред, е прогонен за убийство, затова решава да бяга на запад от Исландия. Така стига до сушата, забелязана по-рано от мореплавателя Гунбьорн. Ерик Червеният прекарва три години в изгнание, изследвайки гренландското крайбрежие, след които се завръща в Исландия.

Учените откриха какво е прогонило викингите от Гренландия

През 985 г. отново заминава на острова с голям брой колонсти и създава две колонии на западния бряг. Селището достига 3000 жители, главно нови заселници от Исландия. Една от тези групи носи през 1002 г. епидемия, в резултат на която умират много жители, включително Ерик Червеният.

През XVIII в. Дания предявява претенции към територията на острова и го колонизира. По време на Втората световна война Гренландия е ефективно откъсната от Дания и става по-близка до САЩ и Канада. След войната контролът е върнат на Дания и колониалният статус окончателно е отменен. Макар Гренландия все още е част от Кралство Дания, от 1979 г. постига вътрешна автономия. 

Гренландия и Европейският съюз

От 1973 до 1985 г. Гренландия е част от Европейския съюз. След референдум през 1982 г островът напуска ЕС.

Зелената земя

В превод името на острова означава “зелена земя”, макар днес това звучи странно, защото 85% от територията е покрита с лед. Смята се, че в далечни времена островът е бил зелен. При сондажи под дебелата ледена покривка учените откриват следи от ДНК на различни дървесни видове, както и на пеперуди и други насекоми. Затова се предполага, че преди 450 000 - 900 000 години Гренландия е била покрита с гъсти гори.
На места днес ледената покривка достига до 3800 метра.

Население на Гренландия

Населението на Гренландия наброява 56 500 души, а повечето от тях са родени на острова. Около 11% от населението идва от Дания и други страни. Тъй като 85% от земята е покрита с лед, населението живее главно по крайбрежията.

По-голямата част от населението живее в градовете. В Гренландия има 16 града, обитавани от около 48 000 жители, а останалите 8 500 души населяват 54 малки селца.

Столицата на Гренландия е Нуук, разположена в западната част и наброяваща население от 16 500 души. Други главни градове са Сисимиут (известен още като Холщайнсборг), Илулисат и Какорток. 

Гренландия преминава на самоуправление

Гренландският език

Официалният език на тази ледена земя е гренландският, а датският се ползва като втори език. Голяма част от местното население говори английски, особено в туристическата индустрия. Около 90% от населението на Гренландия е от инуити. 

Гренландия днес

Днес Гренландия е самоуправляваща се провинция в Кралство Дания (заедно с Фарьорските острови). Гренландците честват своя национален празник на 21 юни, имат и собствен национален химн. 

Риболовът остава най-голямата индустрия и най-голям източник на доходи за страната, с около 85% от общия износ. Основно се изнасят скариди и камбала. Туризъм, минно дело, занаяти, малки корабостроителници - това да другите сектори, които допълват приходите на страната. 

Като цяло стандартът на живот е висок, с изключени на малките населени места, разположени далече от крайбрежието и където е трудна намирането на работни места.
Средната месечна работна заплата за 2023 г. в Гренландия е 28,333 DKK (датски крони), което се равнява на 3800 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com