Кой е най-късият ден в годината?

87072
Кой е най-късият ден в годината?
Снимка: Larisa-K / Pixabay

Всяка година зимното слънцестоене се пада между 21 и 22 декември. Зимното слънцестоене е най-късият ден и най-дългата нощ в годината. След зимното слънцестоене дните стават по-дълги, а нощите по-къси.

В много култури на народите на Земята това е един от най-важните празници в годината. В астрономията моментът на зимното слънцестоене се приема за начало на зимата и новата година.

В древен Китай се е смятало, че от този момент нататък „мъжката сила“ на природата се издига и започва нов цикъл. Затова зимното слънцестоене се смята за щастлив ден, достоен за празнуване. В Тайван на зимното слънцестоене има традиция да се принася в жертва деветслойна торта на предците. От оризово брашно се замесва тесто, от него се оформят фигурки на костенурки, прасета, крави, овце и други животни, символизиращи щастието.

Най-дългият ден на годината

Древните хора особено обожествяваха Слънцето, осъзнавайки, че животът им на Земята зависи от неговата светлина и топлина. За тях тези дни са божествено чудо, олицетворяващо победата на светлината над тъмнината. Деца и възрастни прескачат огъня, играят хоро, момчетата се състезават за сила и изобретателност.

В Европа с тези дни започва дванадесетдневен цикъл от езически празници, посветени на зимното слънцестоене, което бележи началото на нов живот и обновяване на природата.

В деня на зимното слънцестоене в Шотландия е обичайно да се пуска слънчево колело - "Слънцестоене" - варел се намазва с горящ катран и се пуска по улицата. Колелото е символ на Слънцето, спиците на колелото приличат на лъчите на звездата, въртенето на спиците по време на движение прави колелото живо и подобно на неговия слънчев прототип. Изображения на слънчевото колело могат да бъдат видени на паметници на Египет, Индия, Мексико, Галия, Скандинавия, в будистки манастири, където Буда понякога е наричан "Кралят на колелата".

Във френските провинции в дните на зимното слънцестоене в градовете се провеждат цветни фестивали. Цветни шествия се движат по улиците под музиката на местни групи.

Древните ритуали на зимното слънцестоене се празнуват и днес в някои страни. Главата на забавлението - Кралят на глупаците - бива избран по време на древния празник Сатурналии (който завършва в деня на зимното слънцестоене) това е неразделна част от традициите на стара Англия. На този ден хората забравят за сериозността и всичките си проблеми, и се забавляват. Коледа винаги е била време на забавление и изобилие, което е било много символично: колкото повече е забавлението по Коледа, толкова по-изобилна е следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com