Кой е най трудният език в света?

68542
Кой е най трудният език в света?
Снимка: Jim Bradley / Pixabay

Попитайте,който и да е човек - кой език според него е най-труден и може да чуете: най-различни отговори: "немски", "английски", "китайски", "украински" и кой ли още не. Единствено общо между отговорите е, че все за някои ще има труден език, никой няма да каже, че всички езици са еднакво лесни. 

Като водеща препоръка "Как да подобрим паметта" остава съветът за изучаване на чужди езици. Кои обаче да са те, не се споменава. И така, едни езици са толкова трудни, че е почти невъзможно да бъдат усвоени.

И все пак, няма единна официална класация на най-трудните езици в света. Лингвистите твърдят, че всички езици за равни. На второ място е сложността на езика. Тя до голяма степен е субективна.

Как да научите нов език бързо и ефективно?

И все пак лингвистите се опитват да изведат общи критерии за сложността на езика и ранга за „домашна употреба“. Като параметри за оценка се вземат броят на гласните и съгласните, падежите, глаголните времена, начинът на образуване на множествено число, писане и т.н. Много международни организации имат свои списъци и те невинаги съвпадат.

Нека се спрем на 5-те най-трудни езика, посочени от Американския институт за външна служба (FSI).

Китайски

FSI смята този език за най-трудния в света, въпреки че се говори от около 1,3 милиарда души. Сложността на езика се крие преди всичко в писмеността. В съвременния китайски речник съществуват около 87 хиляди знака. Те могат да представляват сричка или цяла дума. Често йероглифите се различават малко един от друг, но носят напълно различни значения. Същата е ситуацията и в устната реч.

Има много думи, които звучат еднакво, но се пишат различно и имат различни значения (хомофони). Например, думата "ши" се свързва с три дузини различни морфеми (най-малката единица на езика, която има някакво значение). Има дори стихотворение на класически китайски, което се състои от 192 ши думи, изречени в различни тоналности и все пак смислени.

Какво ви пречи да научите чужд език

В китайския има четири тоналности: нарастващ тон, равномерен, спадащ и притихнал. Ако направите грешка при възпроизвеждането на един от тях, значението на думата или цялата фраза може да бъде изкривено. С всичко казано, имайте предвид, че китайците говорят много по-бързо от украинците (и говорещите много други езици). Така ще получите абсолютен лидер за най-сложен език, според рейтинга.

Арабски

Това е петият най-говорим език в света. Говорят го около 320 милиона души. По сложност на писане дори надминава китайския. В арабската писменост дори визуално е трудно да се разпознаят отделни букви. В него няма малки букви и прекъсванията на думите са забранени за пренасяне на тире в писмена форма.

Една буква на арабски може да има до 4 различни изписвания, в зависимост от местоположението й в думата. Говорещите арабски език пишат от дясно на ляво, което за западняците влошава и без това трудната ситуация.

Рядък образец на африканска писменост разказва за еволюцията на буквите

Произношението не е лесно. Някои звуци в арабската реч са трудно различими за нашето ухо. Например, има три букви наведнъж, които се произнасят подобно на „s“ и не е лесно да се улови разликата между тези звуци. Също така на арабски глаголът има 3 числа. Тук съществителните и глаголите трябва да се преподават в двойно, единствено и множествено число, а сегашно време е в 13 форми. И накрая, в арабския има много диалекти, така мароканец и египтянин могат да говорят напълно различни езици, като представители на Запада.

Унгарски

Този език се говори от значително по-малко хора, сравнен с китайски или арабски. Говорят го 14,5 милиона. Броят на носителите на езика не влияе, върху включването му в класацията на най-трудните езици в света. И така, унгарският заема трета позиция, защото:

·         има 35 падежни форми;

·         има много гласни, повтарящи се една след друга, което затруднява произношението;

·         усложнен е от голям брой наставки;

·         пълен е с идиоми;

·         има голям брой изключения, поради което изглежда, че има дори повече от самите правила.

Между другото, унгарският принадлежи към фино-угорската група езици, която включва вече споменатите финландски и естонски. Последните, също се считат за изключително трудни за изучаване езици.

Най-полезните езици, които можете да научите

Всеки иска да може да говори повече езици, притежаването на силата да го прави е не само готино, но и изключително полезно. Независимо ...

Японски

Около 128 милиона души говорят японски в света, той е един от десетте най-разпространени езика. Чуждестранните студенти го смятат за не особено труден, ако трябва само да говорят или да разберат казаното. Друго нещо е, ако трябва да се научите да четете и пишете.

12 снимки, които доказват, че японците живеят в друг свят

Проблемът е, че писането е различно от произношението. Така че не можете да се научите да говорите японски, ако се научите да четете – и обратно.

Има три различни системи за писане на японски. Системата канджи използва китайски символи. За достатъчно ниво, владеене на езика е необходимо да научите измежду 10 до 15 хиляди знака. Освен това писменият японски използва две срички: катакана за заемки и хирагана за писане на суфикси и граматически частици.

Българската писменост, да, не славянската!

Добре направиха патриотите, че предлагат да се преименува 24 май, като се махне славянският елемент. Има и други детайли освен названи...

Навахо

Този език се говори само от индианците навахо, живеещи в югозападната част на Съединените щати. По последни данни има около 170 хиляди превозвачи. Въпреки това и факта, че езика достига до десетки хиляди, навахо е застрашен. Дори индианците все повече преминават към комуникация на английски.

По време на Втората световна война този език е бил използван като код за изпращане на съобщения по радиото. Навахо е избран не само защото е много сложен, но и защото няма публикувани речници или граматики за този език. И все пак, носителите на езика го правят.

Японците, чийто език също се смята за най-трудния в света, не могат да разберат кода на навахо. На този език почти всичко се прави по различен начин, отколкото на английски. Основата на този език са глаголните форми, които се променят в зависимост от лицето и представките. В допълнение към обичайните гласни и съгласни.

Щом вече знаете за тази класация, остава сами да си отговорите: Кой език е най-трудният според вас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com