Кой е най-трудният език за научаване в света?

61050
Кой е най-трудният език за научаване в света?
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли колко езика има в света?

Според справочника по езикознание Ethnologue в издание от 2009 г. се отбелязва, че в света са идентифицирани общо 6909 езика.

Всички езици са различни. Някои имат по-сложна граматика, други са с по-сложна структура на изречението и дори уникална азбука. Затова понякога е много трудно да се учи нов език. Трудно е да се каже кой е най-трудният език в света. Просто защото трудностите са различни за всеки един от нас. Например, германците учат лесно езици от германската група (норвежки, датски). И обратно, за французите е по-лесно да учат романски езици. И все пак, има езици, чието научаване е истинско изпитание за всички.

Кой е най-трудният език?

Почти всички са единодушни, че най-трудният език за научаване е китайски мандарин. Едва ли това е изненада. Сигурно си мислите, че мандарин е най-труден заради китайската азбука. Правилно е да се каже, че не съществува китайска азбука, а няколко хиляди йероглифа, наречени “синограми”. Не е задължително да знаете всички от тях, за да водите разговор, но поне трябва да научите няколкостотин.

Топ 5 на едни от най-трудните езици в света

И тези синограми не дават информация за произношението. Особено, ако интонацията напълно променя значението на думата. Всъщност китайският език има 4 интонации: висока или равна, ниска, възходяща и низходяща. Трябва много да се внимава с интонацията, защото променя смисъла.

Разлика между китайски език и мандарин

Често двете понятия се използват като синоними, но има известна разлика между тях. Китайски е езикът, който се използва като официален език на територията на Китай и Тайван и който се изучава в чуждестранните училища и университети. Той е част от сино-тибетското езиково семейство.
Мандарин е диалект, традиционен за северната част на Китай.
В Китай съществуват 7 основни диалекта, а мандарин, чиято основа се използва за съвременния китайски книжовен език, е един от тях.

Общоприетата форма на говоримия китайски е стандартният мандарин, чиято основа е пекинският диалект. 

Кой е най трудният език в света?

Интересни факта за мандарин

* Мандарин се говори от над 995 милиона души като майчин език (повече от всеки друг език в света). Това означава, че ако научите мандарин, вие потенциално може да общувате с над 13% от населението в света.
* Китайският език, т.е. стандартният мандарин, е един от шестте официални езика на Обединените нации. Другите пет езика са английски, френски, руски, арабски и испански.
*  Освен в Китай, китайски мандарин се използва в Тайван, Индонезия и Сингапур.
* Странно, но граматиката в китайския език не е толкова трудна в сравнение с тази в английски и френски език. В мандарин не съществува категорията “род”, нито единствено и множествено число. Не се спрягат глаголи и няма много глаголни времена.
* В мандарин няма азбука. Вместо букви, се използват символи, наречени китайски йероглифи. Тези йероглифи представляват най-старата писмена система в света. Съществуват около 20 000 китайски йероглифи, а броят им продължава да се увеличава.
* Най-сложният китайски йероглиф е за думата “biang”, който се изписва с 57 чертички. Означава вид традиционни нудъли от провинцията Шанси.
* Китайската писмена система е на над 3000 години. Китайският език е най-древният от всички езици, говорими днес. 
* Проучвания разкриват, че хора, които учат мандарин, използват лявата и дясна страна на мозъка, за разлика от тези, които учат английски, които използват само лявата страна. Това доказва, че хора, които учат мандарин, развиват интелекта си.
* Мандарин е един от най-бързо развиващите се езици в света. Хора от цял свят се опитват да го учат. Китай се превръща в супер сила, все повече хора развиват бизнес с тази страна и искат да говорят езика. В САЩ, например, мандарин е най-желаният за учене чужд език, след испанския.
* Сред известните хора, които учат мандарин, са основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който впечатли група студенти от Пекинския университет, говорейки мандарин. Бившият австрийски президент Кевин Ръд, бившият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнер също са изучавали китайски език в Пекинския университет. Дори принц Уилям даде интервю на мандарин, поздравявайки всички с китайската нова година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com