Топ 5 на едни от най-трудните езици в света

29642
Топ 5 на едни от най-трудните езици в света
Снимка: iStock/Guliver

Глобализацията промени начина, по който разглеждаме изучаването на чужди езици и замени доскорошните основни причини, поради което се стремяхме към овладяването им – разширяване на кръгозора, запознаване с чужди култури, литература и традиции, предимство на пазара на труда и т.н. с нова – глобалният свят, който създадохме, не би могъл да функционира, без да владеем чужди езици. Това налага да преразгледаме приоритетите си и да овладеем до определено ниво не само един, а няколко чужди езика, сред които основен е английският език – най-използваният в световен мащаб.

Ученето на чужд език обаче не е лека задача, не е във възможностите (финансови, времеви, способност за запаметяване) на всеки и това важи с особена сила, когато говорим за най-трудните езици в света. Макар всеки да има своето лично отношение към езиците, както и да овладява едни по-лесно от други, все пак можем да изброим 5-те най-трудни езици в света, масово квалифицирани и определяни като такива. Не се изненадвайте обаче, ако владеете някои от тях и го считате за по-лесен от друг, който липсва в нашите топ 5 на най-трудните езици в света. Както казахме – изучаването на език е индивидуална особеност и не е изключение определени личности да съумяват да научат трудни езици лесно и бързо. Щастливци!

Най-трудните езици в света – нашите топ 5

1.       Китайски език

Не е случайно, че поставяме този език на първо място. Освен че безспорно е труден и едва ли има някой, който ще отрече този факт, той не се изучава масово, специалистите са рядкост, а това осигурява пред вас неограничени възможности за реализация, ако наистина овладеете отлично китайския език.

Това не е единствената причина, поради която отреждаме на китайския език първото място в класацията на най-трудните езици в света. Втората е свързана с факта, че той е един от най-говоримите езици – около 20% от населението на земята говори на китайски, а езикът е и един от 6-те официални в ООН – добри причини да положите усилия в овладяването му. Можем да споменем като трудни езици латинския и навахо – език, който се говори в американските щати Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта, но латинският е мъртъв език, а навахо е застрашен от изчезване, така че едва ли има полза да полагате усилия за овладяването им за разлика от китайския език, който би отвориш широко вратите пред вас.

Кои са най-говорените езици в света?

2.       Унгарски език

Тук трудността е породена в най-голяма степен от падежите – цели 35. Много от думите в унгарския език произлизат от думи от други европейски езици, което го прави една идея по-лесен за изучаване като лексика от владеещите много езици, но граматиката му е способна да ви откаже от всякакво последващо образователно начинание. Именно тя му отрежда едно от челните места в класацията ни за най-трудните езици в света.

3.       Арабски език

По отношение на арабския език трудностите са толкова много, че се колебаем с коя да започнем – трудното произношение, трудното изписване, трудността, свързана с факта, че се пише отдясно наляво, или тази, че разнообразието от диалекти е толкова огромно, че спокойно може да ги разделите на отделни езици. Арабският е и най-старият език в света, което пък означава, че толкова много хора са го овладели преди вас, че не е добра идея да се отказвате от него, преди да сте опитали, но с търпение и разбиране, че ще ви бъде трудно.

Научете колко езика има в света

4.       Индонезийски

Ако идеята ви за живота е учене през целия живот, съвсем спокойно може да учите цял живот индонезийски. Труден е именно защото се обогатява и променя непрекъснато, тъй като местните лингвисти използват старинни думи от санскрита, на които придават нов смисъл. Ако решите да следите хрумванията им системно и да прекарате живота си, учейки един език само, този е точният за вас.

5.       Финландски

Ще се доверим на ЮНЕСКО, класирали и определили този език като един от най-трудните за изучаване, и ще го включим и в нашата класация на най-трудните езици в света. Езикът се различава от повечето познати ни по това, че има повече гласни, отколкото съгласни, а думите са дълги, тоест и трудни за заучаване. Най-дългата дума в света, влезнала в Рекордите на Гинес през 2006 година, е именно на финландски език и съдържа внушителните 61 букви.

Най-лесният език за изучаване

А кой би могъл да бъде най-лесният за изучаване език? Това зависи до голяма степен от майчиния ви език. Така например за англоговорящите сред най-лесните езици, които могат да бъдат овладени най-бързо и с най-малко усилия, са: италиански, холандски, испански, норвежки. Вие колко езика владеете и кой бе най-лесният за вас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...