Кой е най-високият връх в Родопите, който трябва задължително да посетите?

102642
Кой е най-високият връх в Родопите, който трябва задължително да посетите?
Снимка: iStock

Магията на Родопа планина е вплела в себе си пъстри нишки история, култура, природа, красота. Вдъхнеш ли веднъж от родопския въздух, стъпи ли веднъж крака ти в Родопа планина, докоснат ли очите ти неописуемата красота, оставаш запленен завинаги. Ако сте се разходили из всички приказни кътчета, забележителности, градове и китни селца в Родопите, предлагаме ви това лято да отправите поглед по-нагоре – към върховете на величествената планина. Знаете ли кой е най-високият връх в Родопите и бихте ли го изкачили? Не мислите, че може да се справите? Грешите. Стягайте раниците, отправяме се към върховете, докоснали синьото небе над тази вълшебна планина.

Кой е най-високият връх в Родопите?

Голям Перелик – това е името на най-високият родопски връх с височина от 2191 метра. Върхът е част от 100-те Национални туристически обекта. Ако сте запален планинар, вероятно знаете този факт, както и къде да потърсите печата за своята книжка с посетени обекти. Учудващо за височината си върхът е лесен за изкачване и достъпен. Не само маршрутът е лесен, но е и кратък. От хижа Перелик, до която се стига идеално с кола, до върха ви делят само 3 км. бавно и спокойно ходене около час при това без трудност и особено изкачване. Това е най-лесният планински преход до връх не само в Родопите, но и в България като цяло.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Какво да имате предвид, ако изкачвате върха?

Освен кой е най-високият връх в Родопите, който си заслужава да изкачите, важно е да знаете и няколко факта, свързани с върха, които ще ви бъдат от полза в това ваше начинание.

1. Малко преди хижа Перелик асфалтът преминава в леснопроходим коларски път, който води чак до връх Голям Перелик. Ако сте с малки деца или трудноподвижни хора, може да се възползвате от този факт.

2. Маркировката е лоша, липсваща на места. Ако следвате коларския път, тя не ви е необходима, но ако не минавате през него, внимавайте да не се подведете.

3. Не е възможно да се качите на самия връх. Не защото маршрутът е труден, напротив. На Голям Перелик има военна база и е военна зона. Бариери и предупредителни знаци и текстове ще ви посочат докъде е разрешено да стигнете.

4. Маршрутът не е сред най-популярните за планинарите, въпреки че е приятен, лесен, въпреки че върхът е част от 100-те национални туристически обекта именно заради наличието на военна база.

5. Там, докъдето е разрешено да стигнете, местността не предлага особено очарователни гледки от птичи поглед. За жалост. Но фактът, че сте покорили първенецът на величествените, тайнствени и магически Родопи, че сте се докоснали до красотата на тази планина, е достатъчно основание да тръгнете натам това лято, без да се колебаете и да видите с очите си кой е най-високият връх в Родопите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com