Кой е първият министър-председател на България?

19511
Кой е първият министър-председател на България?
Снимка: Actualno.com

Първият министър-председател на България встъпва в длъжност след Освобождението на страната ни от турско робство и обявяването на Княжество България.

Кой е първият министър-председател на България след Освобождението?

През декември 1879 Тодор Брумов от консервативната партия става първият министър-председател на България. В онази година и до 1991 година длъжността, която била ключова, важна, престижна и апетитна, както е и сега, се наричала председател на Министерския съвет, а не министър-председател. През първите годините от свободата ни до възникване на Царска България председатели на Министерския съвет били бележити българи, останали в историята на страната ни с делата и същността си, като политиката била само малка част от живота им и далеч не най-важната. Като имена ще споменем Васил Друмев, Драган Цанков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов.

A ако oще си бяхме Царство България? (I част)

Какво знаем за първия министър-председател на България след Освобождението?

Тодор Брумов остава в историята на България най-вече с борбата си за църковна независимост. Този виден възрожденец, завършил образованието си в Русия, се завръща в България, за да бъде учител и да модернизира българското училище. Първият министър-председател на България се е занимавал и с публицистика, преди да заеме длъжността, както и е бил редактор на списание „Български книжици“, на чиито страници е поставял въпроса за църковна независимост на страната ни. Автор на книги, министър, вицегубернатор, губернатор, блестящ политик, избран за първи министър-председател на свободна България от княз Батенберг.

Кой е първият министър-председател след възникване на Царска България?

През 1908 година с обявяването на Царство България първи министър председател става Александър Малинов от Демократическата партия. След него престижната длъжност е заема от Иван Гешов, Стоян Данев, Никола Мушанов, Добри Божилов и други.

Какво знаем за първия министър-председател на Царска България?

Александър Малинов управлява България цели 5 мандата и е министър-председател в 30-ото, 31-вото, 36-ото, 37-ото, и 47-ото правителство. Роден в Бесарабия и завършил право в Киев, първият министър-председател на Царска България, преди да заеме длъжността, е работил като адвокат и съдия в Пловдив. Поема Демократическата партия през 1903 година, след като водачът ѝ Петко Каравелов почива. По време на управлението му е постигната и обявена Независимостта на България.

A ако още си бяхме Царство България? (II част)

Кой е първият министър-председател на Народна република България?

От 1946 година до 1990 година България е Народна Република, чиито първи министър-председател е Георги Димитров. През този период длъжността се заема от Тодор Живков, Гриша Филипов, Васил Коларов, Вълко Червенков, Станко Тодоров, Георги Атанасов и Андрей Луканов, като последният остава известен с купонната система, жестоката инфлация и липсата на стоки, както и с един от най-трудните периоди за страната ни и народа, наречен на негово име – Луканова зима.

Какво знаем за първия министър-председател на Народна Република България?

Георги Димитров е първият министър-председател на Народна Република България, както се е наричала страната ни по време на управлението на БКП. Той е известен не само като политик, но и като водач на Септемврийското въстание, ръководител на стачки и протести на българските профсъюзи, общински съветник, народен представител, министър-председател. По време на управлението му се появява т.нар. „култ към личността“, а името му остава в историята не само с политическите дела.

Кой е първият министър-председател на Република България?

От 1990 година България е Република България с първи министър-председател Филип Димитров от СДС, заел длъжността през ноември 1991 година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com