Кой е вторият най-висок връх в Рила?

10343
Кой е вторият най-висок връх в Рила?
Снимка: БГНЕС

Всички знаем кой е най-високият връх в Рила и в България. Но знаете ли кой е вторият най-висок връх в Рила?

Малка Мусала

Намира се в Източна Рила, в т.нар. Мусаленски дял и е висок 2902 м. Малка Мусала е на четвърто място по височина в България - след Мусала, Вихрен и Кутело и на седмо място на Балканския полуостров.
От 1950 до 1989 г. върхът носи името на комунистическия лидер Георги Димитров.

Връх Малка Мусала е разположен североизточно от първенеца Мусала, с който го свързва скален гребен, наречен Трионите. Билото продължава на север-североизток към върховете Иречек и Дено. На северозапад от Малка Мусала е разположен Мусаленският циркус, а под двата върха и гребена има два малки циркуса, този на Темното езеро и един без езеро. В подножието на върха се виждат красиви езера. Първото езеро е Леденото, на север от него е заслона “Леденото езеро”. Оттук на север е Алеково езеро.

Кой е вторият най-висок връх в Пирин?

Само на няколкостотин метра северно от връх Малка Мусала се намира връх Иречек, един от най-високите върхове на Рила - 2852 м. До него се стига по седловината от връх Малка Мусала.
Връх Мусала също е само на няколкостотин метра източно от връх Малка Мусала. До него се стига чрез седловина Трионите, която свързва двата върха.
Югозападно от връх Малка Мусала е връх Малък Близнак, до който се стига също през седловина Трионите на запад.

Изходни точки за връх Малка Мусала

От Боровец

Един от основните маршрути до връх Малка Мусала тръгва от Боровец. Общото разстояние от лифта на хижа “Ястребец” до върха е малко над 6 км, сред които над 760 метра денивелация. Изминава се за около 5 часа.
От курорта трябва да се качите на лифта до хижа “Ястребец”. Оттук следва добре маркирана пътека на юг, по която се стига до връх Мусала. Маршрутът минава през хижа “Мусала” и езерата Каракашево, Алеково и Леденото.

След Леденото езеро предстои стръмно изкачване до връх Мусала, откъдето се продължава през Трионите на изток. Това е седловината между връх Мусала и връх Малка Мусала. Седловината е с дължина около 500 метра, които се изминават за около половин час. Има пътека, която пресича по-голямата част от седловината, след която ще изкачите и връх Малка Мусала.

Как се казва най-високият връх в Родопите?

От хижа “Грънчар”

Друг популярен маршрут до връх Малка Мусала е от хижа “Грънчар”. Маршрутът е около 9 км с 960 метра денивелация. Минава се за около 5-6 часа.

Хижата се намира на около 20 км северно от град Якоруда. От Якоруда има път, който пресича жп релсите и продължава на изток, като прави ляв завой в посока север. От асфалтовия път се стига до местността Нехтеница, която е малко над 14 км по пътя. Тук приключва и асфалтираната част. Ще видите постройка с табела “Нехтеница”, а вдясно има полянка. Дотук може да стигнете с автомобил и продължавате пеша в посока изток, завивате наляво и продължавате на северозапад към хижа “Грънчар”.

От Нехтеница след около 5 км ще стигнете до хижата. От “Грънчар” продължавате на запад, преминавате през иглолистна растителност и постепенно се изкачвате до съседното било. От билото поемате нагоре към върха в посока север, ще минете близо до върховете Овчарец, Маришки Чал, продължавате по седловината в посока север към връх Мусала.

След като изкачите връх Мусала на изток ще видите седловината Трионите. След седловината ще се качите и на връх Малка Мусала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

5 храни, за които да забравите след тренировка
5 храни, за които да забравите след тренировка

Не бързайте да се поглезите с храна след изтощителна физическа активност: нека да разберем кои храни ще отхвърлят цялата ви упорита работа във...