Кой е най-здравият възел?

4747
Кой е най-здравият възел?
Снимка: iStock/Guliver

Понякога не си даваме сметка колко важна роля играят възлите в нашето ежедневие – от връзването на обувките до алпинизма, ветроходството и спасяването на хора в кризисни ситуация. Затова и са измислени различни възли за връзване на въжета в най-различни житейски ситуации. Ето някои от най-популярните.

Възел „Обратен булин“

Възелът „обратен булин“ е един от най-старите и известни възли. Мнозина го смятат и за най-здравият. Основната му разновидност - „булин“, може спокойно да се нарече "кралят на възлите" заради своята простота и надеждност. Този възел се връзва в края на въжето и представлява сигурна, незатягаща се примка. Намира приложение във ветроходното мореплаване, алпинизма и туризма. Добре е да умеете да го завържете с една ръка, което може да ви бъде полезно в спешни ситуации.

По принцип, в много случаи под въздействието на максимално натоварване въжето се къса в местата на възлите по него. Тогава можем да разчитаме само на 50-70% от номиналната му якост. Това се случва поради изместване на обвивката или поради прегъването му във възела. И в двата случая нишките се опъват неравномерно и се късат последователно една след друга. Един от най-надеждните - възелът „булин“, не е изключение в това отношение. Обаче нови възможности се появяват, ако се използва друга последователност на връзването. При нея товарът на въжето се разпределя на две секции, а не се фокусира на едно място. Така обикновеният „булин“ се превръща във възел, който условно се нарича „обратен булин“ - смятан от мнозина за най-здравия възел.

Възли за всички поводи: Как да ги вържете за късмет, пари и любов?

Възел „Осмица“

Възелът „осмица“ е един от най-популярните, прости и надеждни възли в алпинизма. Това е първият възел, на който се учат начинаещите. При него е трудно да се направи грешка. "Осмицата" има няколко опции, които могат да се използват за различни цели. С този възел в алпинизма свързват въжетата заедно и правят спомагателни примки.

Възел „Грейпвайн“

Този възел има характерен рисунък и се контролира лесно. С негова помощ в алпинизма свързват въжета, когато е необходима една дълга нишка. Можете да завържете въжета с еднакъв или различен диаметър. „Грейпвайн“ по-малко от другите възли понижава силата на въжето. Единственият негов минус е, че се затяга много при натоварване.

Възел „Дъб"

Прост възел в алпинизма, той бързо се връзва и развързва - но основното му предимство е, че лесно заобикаля всички препятствия. Затова се използва, когато трябва да завържете две въжета, за да слезете, и след това да ги издърпате. Колкото по-малък е възелът, толкова по-вероятно е да не се заклещи. „Дъбовият“ възел е компактен и се връзва бързо. В сравнение с останалите, „дъбът“ изяжда по-голям процент от здравината на въжето - но когато се спускате и върху него няма други товари, освен теглото на алпиниста, е налице достатъчно запас от здравина.

Магията на възлите

„Пожарникарски“ възел

Този възел е известен още като „възел на Мънтър“. Създава силно триене на въжето върху карабинката, лесно се контролира; затова можете да подсигурявате лидера, втори участник, сам да се спускате или да смъквате пострадал човек. При спускане на пострадал с придружител или на тънки въжета, се връзва двоен пожарникарски възел с допълнителна карабинка. Така се създава повече триене и е по-лесно да контролирате скоростта на смъкване; можете да спуснете тежък товар или да работите с тънко въже.

Възел „Прусик“

Това е класически възел за захващане. Наречен е в чест на създателя си – австрийският алпинист Карл Прусик. Принципът му на действие е, че в ненатоварено състояние може да се премества свободно по въжето, а при натоварване поради високата сила на триене се затяга. Именно затова е най-популярният и използван възел от този тип. Необходим е за безопасност при спускане, катерене по въже или при спасителни дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com