Кой живее в Софийския зоопарк?

107972
Кой живее в Софийския зоопарк?
Снимка: БГНЕС

Слоницата Артайда, лъвът Славчо и съпругата му Стефка, лапундерът Боби са част от обитателите на столичния зоопарк. За животните и техните навици пред Агенция „Фокус” разказа д-р Николай Скендерски, лекар във Ветеринарната клиника на зоопаркa.

17 от 18 зоопарка у нас не отговарят на стандартите

Само един от всичките осемнадесет зоопарка и четири центъра за диви животни у нас отговаря на изискванията на българското и европейскот...

Артайда е е била цирков слон в Германия, преди да дойде да живее в Софийския зоопарк. Затова нейните гледачи общуват с нея на немски. Тя е много отзивчива и позволява на ветеринарния лекар да й прави редовно педикюр. Слонът е най-едрото съвременно сухоземно животно. Индийският слон е по-дребен от африканския, но е по-податлив на дресура и обучение.

Нандуто Ненчо живее в Софийския зоопарк с две женски. Любопитството му е пословично, затова често поглъща неподходящи неща като камъчета и други предмети, които може да навредят на здравето му. Нандуто обитава откритите пространства на Южна Америка. То е голяма нелетяща птица, която се храни с растителна храна, насекоми, дребни животни.

Кафявата мечка Тони попада в Софийския зоопарк като малко мече, чиято майка е убита от бракониери. Много умен и игрив, той е едно от най-атрактивните животни в зоопарка. Кафявата мечка е най-едрият европейски хищник, който е изчезнал в много страни от Западна Европа, но все още се среща в българските гори и планини.

Софийският зоопарк е единственият на Балканите, който успешно размножава тези редки лешояди. Египетските лешояди са едни от най-застрашените хищни птици в Европа. В България все още гнездят около 30 двойки от тези изключителни птици, за опазването, на които се полагат международни усилия. Докато са млади, те са в сиво-кафяво оперение, а възрастните са бели. Известни са с умението си да използват оръдия на труда, като остри камъни, с които чупят щраусови яйца в Африка.

Коста Рика затваря зоопарковете си

Властите в Коста Рика планират да закрият държавните зоологически градини и да пуснат животните на свобода, съобщи днес британският в...

Гарванът-гробар Корви е със забележителни актьорски заложби и се е снимал в клипове и игрални филми. Гарванът-гробар е една от най-интелигентните птици, която освен с отлична памет, се отличава и със способността си да имитира и възпроизвежда звуци. У нас гарваните гробари са широко разпространен вид, но няма да ги видите в градовете. Те живеят в планините и се хранят основно с мърша и дребни животни.

Лъвът Славчо и съпругата му Стефка прекарват голяма част от деня в спокоен сън и почивка. Предшественикът на Славчо – лъвът Орфей – участва във филма "Ъндърграунд" на Костурица. Лъвът не случайно е провъзгласен за цар на животните, поради величествената грива и осанка. В африканската савана лъвовете живеят в семейна група – прайд. Те ловуват и отглеждат малките си заедно. Мъжките помагат при улова на по-едра плячка и пазят територията на прайда.

Внушителният амурски тигър Мърдок е роден в Софийския зоопарк и от малък е всепризната телевизионна звезда. Мърдок бе опериран успешно заради фрактура на бедрената кост и се възстанови, което е уникален случай. Амурският тигър е най-големият представител на семейство "котки" на земята. Той е и едно от най-застрашените животни на планетата. Счита се, че в природата са останали около 120 екземпляра. Бракониерството и загубата на естествените местообитания, може да причинят изчезването на вида.

Посинената Свобода вече е подстригана и върната в клетката си

Дарител даде 300 лева, за да бъде закупена машинка, с която да се подстриже боядисаната мечка Свобода. След като вчера бе упоена и подс...

Зелените аракари, които живеят в Софийския зоопарк, са конфискувани от митническите власти на „Капитан Андреево”. Зелените аракари са най-дребните тукани, които поради пъстрото си оперение и интелигентност са желани и популярни домашни любимци. Поради това често стават жертва на незаконна търговия и бракониерство. В природата те живеят в тропическите гори на Южна Америка и се хранят основно с плодове.

Въпреки че нищо не заплашва групата сурикати в Софийския зоопарк, винаги единият от тях е на своя пост. Сурикатите са дребни хищници, които се срещат в саваните на Африка. Техният социален живот е добре организиран. Живеят в групи, като всеки клан обитава система от изкопани от тях подземни тунели. Един сурикат винаги стои на пост и пази останалите, изправен на високо място, като бодигард. При поява на хищна птица или друга опасност, той сигнализира и всички светкавично се скриват.

Лапундерът Боби попада в Софийския зоопарк в тежко състояние, с парализа, след като е бил използван като цирково животно. Благодарение на усилията на ветеринарните лекари, оцелява и сега се радва на щастлив семеен живот с няколко женски в просторната си клетка. Лапундерите са маймуни, които се срещат в тропическите гори на Югоизточна Азия. Наричат ги още свинеопашати макаци, поради малките им завити опашки.

Червеният лемур Уини е роден преди две години в зоопарка Уингам в Англия и е отгледан от хората. Питомен и дружелюбен, той е един от най-впечатляващите примати в Софийския зоопарк. Всички видове лемури се срещат само на остров Мадагаскарq и са застрашени от изчезванеq поради загуба на естествените местообитания. Те живеят в групи и общуват със силни викове помежду си. Хранят се с лисата и плодове.

Маймунче и лопатарче са се родили във варненския зоопарк

Маймунче и лопатарче са се родили във варненския зоопарк, съобщиха от парка. Маймунчето е от вида Зелена морска котка, майката е Алекс,...

Емуто Ема, което живее в Софийския зоопарк, е много контактно и винаги гледа с интерес посетителите. Емуто е голяма нелетяща птица, която се среща в Австралия. Живее в малки групи или по двойки. Гнезди направо на земята, където в трапчинка женската снася до 12 едри, тъмнозелени яйца. Мъжкият ги мъти и се грижи за малките. Женските са по-едри и любопитни.

Чилийското фламинго е най-възрастният обитател в Софийския зоопарк, на 30 години, и идва от стария зоопарк, който се намираше в центъра на столицата. Грациозното чилийско фламинго живее в големи ята край водоеми в Южно Америка. В клюна му има гребеновидни структури, които му дават възможност да филтрира храната си във водата. Тя се състои главно от водорасли, планктон и ракообразни. Розовият цвят на оперението му идва от пигментите в соленоводното раче артемия салина.

В Софийския зоопарк в семейството на понитата всяка година се ражда по едно малко, което винаги е обект на радост и умиление от страна на посетителите. Понитата са дребни коне, които произхождат от примитивни коне, живели в Северна Европа. Днес в света има над 100 породи понита, като те не са по-високи от 150 см. Бременността им трае една година и раждат по едно малко.

В зоопарка е настанен и щъркел, след като е бил спасен от загрижени хора. В края на лятото белите щъркели започват своя дълъг прелет от Европа до Южна Африка. Някои щъркели обаче остават по различни причини и тогава хората им помагат да преживеят трудната зима.

За една година животните в зоопарка се нуждаят от 51 тона месо и 260 тона плодове и зеленчуци.

Столичният зоопарк се сдоби и с екзотична растителност

Освен животни, посетителите на столичният зоопарк могат да се видят и над 80 местни и чуждестранни дървета и храсти. Те са разположени ...

Историята на Софийския зоопарк

Зоологическата градина в София е създадена през 1888 г. с указ на Княз Фердинанд Кобурготски. Той е бил любител на природата с интереси и познания в областта на ботаниката и зоологията. Първото животно в зооколекцията е бил черен лешояд (картал), уловен от българската природа и подарен на княза. Царската зоологическа градина е била изградена в близост до Софийския университет и се е радвала на голям интерес от гражданите на София и от цялата страна.

През 1984 година зоопаркът с всичките му обитатели са били преместени в подножието на Витоша на сегашното си място. Днес Зоологическа градина София е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров. В нея живеят около 2000 животни от 250 вида от цял свят, като зооколекцията непрестанно се обогатява и нараства.

Софийският зоопарк е кандидат член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и е включен в списъка със Стоте национални туристически обекти на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com