Кой какви зеленчуци и плодове НЕ трябва да яде

26604
Кой какви зеленчуци и плодове НЕ трябва да яде
Снимка: iStock/Guliver

С консумацията на плодове и зеленчуци трябва да се внимава, когато имате проблеми със здравето. Най-често те са противопоказни за хронични заболявания или предразположения към такива.

Не може да се каже точно кой зеленчук или плод да премахнете от менюто си, защото би се оказал вреден за вас. Това зависи от всеки организъм и неговата поносимост, от алергия към храната, от заболяване и от количеството, което можете да изядете.

5 храни, които ще накарат мозъка ви да работи на макс

Пълноценна мозъчна дейност означава не само здраве, но и качество на човешкия живот. Поддържайки мозъчната функция, можем да останем ак...

Например, ако имате диабет, не трябва да консумирате грозде и сливи. Ако имате проблеми с черния дроб, трябва да откажете кайсиите. При твърде висока гъстота на кръвта се ограничава касисът, а при камъни в жлъчката – доматите.

Ако имате ускорено съсирване на кръвта и склонност към образуване на тромби, не консумирайте къпини, боровинки, банани, нар и киви.

Плодовете трябва да бъдат изключени от менюто ви, ако изпитвате алергия или непоносимост към фруктоза или изпитвате болка и дискомфорт в стомаха, имате язва или гастрит и прекомерната консумацията на плодове ги обостря,

Внимавайте с мандарините, които могат да увредят емайла на зъбите, ако прекалите с тях, понеже са цитруси, които съдържат киселини. Ако имате стомашни проблеми, по-добре ги избягвайте.

Ако имате склонност към подуване заради задържане на течности в организма, въздържайте се от консумацията на пъпеш, диня и грозде.

На кои плодове и зеленчуци трябва да наблягаме през есента

Ябълките и крушите са влакнести и съдържат много витамини и минерали, които ще ви поддържат тази есен. Червените боровинки са „су...

При гастрит или язва ограничете динята, прасковите, гроздето и сливите. В случай че имате проблем с червата, не посягайте към лимоните, пъпеша, грозде, нар и грейпфрут.

Независимо от проблема и дори ако нямате такъв, не прекалявайте с консумацията на плодове. Ако сте жена, хапвайте не повече от 2-3 плода дневно, а ако сте мъж – 3-4. Освен това е хубаво плодовете да се ядат в първата половина на деня.

Що се отнася до зеленчуците, ако страдате от проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, ограничете консумацията на тъмнолистни зеленчуци като киселец и спанак, както и чесън и лук.

При високо съсирване на кръвта и склонност към образуване на тромби, не хапвайте листни зеленчуци, спанак, босилек, магданоз, броколи.

Ако имате панкреатит, изключете от менюто си маринованите зеленчуците, както и суровите плодове и зеленчуци. Добре е да минат термична обработка преди да ги хапнете – задушени или сготвени на пара.

Стартирайте деня с тази полезна витаминозна бомба, която събужда като кафе!

Боровинки и ананас за здраво тяло Ананасът е богат на витамин С. Освен това съдържа и бромелин, ензим, който се грижи за здравето на х...

Все пак, най-добре е да се консултирате с лекар преди да започнете диета или да изключите определена храна от менюто си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com