Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е била най-голямата империя в света?

29 ноември 2023, 12:45 часа

Римска, Византийска, Латинска, Османска, Монголска…многобройни са великите империи в световната история. Знаете ли коя е най-голямата сред тях?

Ето какво сочи статистически сайт за 10-те най-големи империи в света с посочени година на най-големия си разцвет и площ.

1. Британска империя 1920 г.,  13,71 млн. кв. мили
2. Монголска империя 1270 г.,   9,27 млн. кв. мили
3. Руска империя 1896 г., 8,80 млн. кв. мили
4. Династия Цин 1790 г., 5,68 млн. кв. мили
5. Испанска империя 1810 г., 5,68 млн. кв. мили
6. Френска колониална империя 1920 г., 4,44 млн. кв. мили
7. Абасидски халифат 750 г., 4,29 млн. кв. мили
8. Омаядски халифат 720 г., 4,29 млн. кв. мили

Най-голямата империя в света е Британската

Британия е била колониална империя с колонии на всички континенти с население около 480 милиона жители,  което е една четвърт от общото население на земята. Това е една от причините за разпространение на английски език по света.
Империята е съставена от различни политически единици, като доминиони, колонии, протекторати и подмандатни територии.

Британски доминиони

Това са страни с голям брой емигранти от Европа, получили сравнително широки права за самоуправление. Северна Америка, а по-късно Австралия и Нова Зеландия, са главните направления на емиграция от Великобритания. Някои северноамерикански владения успяват да извоюват независимост през втората половина на XVIII в.

Редица североамерикански владения успяват да извоюват своята независимост през втората половина на XVIII в. На имперската конференция от 1926 г. е решето те да не се наричат колонии, а доминиони със статут на самоуправление: Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южноафрикански съюз, Нюфаундленд (в състава на Канада), Ирландия.

Британски колонии

По-голямата част от населението на Британската империя живеели в колонии, които достигат 50 на брой. Сред най-големите са остров Цейлон (днес Шри Ланка). Най-голямото колониално владение била Индия.

Британски протекторати

Протекторатите са зависими от Лондон, но в различна степен. Системата, която им позволява да имат различна степен на свобода, е косвеното управление, което е по-свободно от прякото управление, за което се назначава чиновник.

Кога е паднала Римската империя?

Британски подмандатни територии

Към тях влизат бивши части на Германия и Османската империя в периода след Първата световна война. Те били предадени от Лигата на нациите под управление на Великобритания на основата на т.нар. “мандат”.

Английските завоевания започват през XIII в. с навлизането в Ирландия. Известни са два периода на империята: Първа и Втора Британска империя.

Първа Британска империя (1583—1783)

Започва със създаване на задморските владения и превземането на Нюфаундленд през 1583 г., който се превръща в опорна база на Англия за завоюване на Новия свят. Вирджиния е първата английска колония в Северна Америка от 1607 г. През XVII в. възникват някои английски колонии по източното крайбрежие на Северна Америка.

През 1600 г. група лондонски търговци основават Ост-Индийската компания, която през 1640 г. създава мрежа от свои фактории не само в Индия, но и в Югоизточна Азия и Далечния Изток. През 1690 г. компанията започва да строи град Калкута. След признаването на независимостта на САЩ (1783 г) десетки хиляди колонисти отиват в Канада, където се е укрепило британското присъствие.

Втора Британска империя (1783—1815)

Започва с активизирането на английското проникване в крайбрежните зони на Нова Зеландия, Австралия и островите в Тихия океан. През 1788 г. в Австралия възниква първото английско селище - Порт Джексън, по-късно наречено Сидни. След Виенския конгрес от 1815 г. към Великобритания са прикрепени Южна Африка, Малта, Цейлон и др. В средата на XIX в. завършва завладяването на Индия, колонизацията на Австралия, а през 1840 г. английски колонисти пристигат в Нова Зеландия. През 1819 г. е основано пристанището Сингапур.

В средата на XIX в. са завладени остров Сянган (днешен Хонконг) и Кипър. Установен е контрол над Египет и Суецкия канал, както и протекторат над Афганистан. Завоювани са обширни територии в Африка: Нигерия, Гана, Сиера Леоне, Родезия, Замбия, Ботсвана, Лесото, Свазиленд, Уганда, Кения.
С актове от 1926 и 1931 г. се създава Британската общност от нации.

Кои са най-великите империи в историята?

Максимално разширение империята достига след Първата световна война, когато получава мандат от Лигата на нациите да управлява части от Германската и Османската империя, сред които Палестина, Иран, Трансйордания, Танганика, Камерун, Того.

След този период се засилват антиколониалните войни в различни части на империята. Постепенно част от колониите постигат своята независимост.
Най-голям удар по британската хегемония нанася Махатма Ганди, като повежда мирно движение /Индийски национален конгрес/ за освобождаване на Индия и Пакистан, което завършва успешно.

Общност на нациите

Днес Британската общност е известна като Общност от нациите и представлява междуправителствена организация от 53 страни-членки, като повечето от тях са територии на бившата Британска империя. В отвъдморските си територии, Кралят е представен от генерал-губернатори, които са независими от Британското правителство. 16 от всички държави-членки смятат за свой държавен глава краля на Великобритания. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес